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IRS Continues to Rule Favorably on VEBA Domestic Partner Benefits 
 
In Private Letter Ruling 201022023 (March 11, 2010), the Internal Revenue Service continued its practice 
of approving welfare benefits for domestic partners from a voluntary employees’ beneficiary association 
(VEBA) within certain parameters set by the Internal Revenue Code and regulations.   
 
The IRS has issued at least four other rulings similarly approving such benefits.  See PLR 9850011 
(December 11, 1998); PLR 200108010 (November 17, 2000); PLR 200537036 (June 21, 2005); and PLR 
200953029 (October 7, 2009).  Taken together, these five rulings conclude: 
 
� A VEBA may provide an otherwise permissible “life benefit” (including a monthly survivorship 

benefit), payable by reason of the death of an employee, to a designated beneficiary who is a 
domestic partner without further limitation. 

 
� A VEBA may provide otherwise permissible health benefits to a domestic partner who is a 

dependent of the employee within the meaning of IRC §152, without further limitation.  For this 
purpose, the VEBA may rely on a certification from the employee and domestic partner with 
respect to the financial, residential and other requirements to qualify as a dependent under §152.   

 
� A VEBA may provide otherwise permissible health benefits to a domestic partner who is not a 

§152 dependent of the employee, subject to a de minimis limitation.  Benefits for non-dependent 
domestic partners (together with any other “impermissible” benefits) will be de minimis if they are 
no more than 3% of the total benefits provided by the VEBA in a plan year.  In these 
circumstances, the 1998 and 2000 rulings explain the tax consequences of the domestic partner 
coverage: 

 
o The value of the domestic partner coverage, over the amount paid by the employee for 

that coverage, is taxable to the employee and also constitutes FICA and FUTA wages. 
o The VEBA is responsible for remitting income tax withholding and FICA and FUTA taxes, 

including the employer’s share of those taxes.  The VEBA may treat the coverage as 
provided on an annual basis for these purposes. 

o The value of the coverage is combined with the wages paid to the employee by his or her 
employer for purposes of determining whether the employee has exceeded the OASDI 
wage base for the year.  

o If the VEBA pays the employee’s share of FICA without collecting it from the employee, 
that amount is also treated as taxable income and FICA and FUTA wages.  In Advisory 
Opinion 2001-05A (June 1, 2001), issued as companion guidance to the 2000 PLR, the 
Labor Department opined that such a tax gross-up is allowable under ERISA, if provided 
for in the plan document as an additional benefit (but not a plan expense).   

 
 
 
 
 
 
 

http://www.irs.gov/pub/irs-wd/1022023.pdf
http://www.irs.gov/pub/irs-wd/0108010.pdf
http://www.irs.gov/pub/irs-wd/0537036.pdf
http://www.irs.gov/pub/irs-wd/0953029.pdf
http://www.irs.gov/pub/irs-wd/0953029.pdf
http://www.dol.gov/ebsa/regs/aos/ao2001-05a.html
http://www.dol.gov/ebsa/regs/aos/ao2001-05a.html
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If you have any questions about this development, please feel free to contact any of the attorneys listed 
below or the Sutherland attorney with whom you regularly work.  

 
Daniel M. Buchner  202.383.0869 daniel.buchner@sutherland.com  
Adam B. Cohen  202.383.0167 adam.cohen@sutherland.com
Jamey A. Medlin 404.853.8198 jamey.medlin@sutherland.com
Alice Murtos  404.853.8410 alice.murtos@sutherland.com  
Joanna G. Myers 202.383.0237 joanna.myers@sutherland.com
Robert J. Neis  404.853.8270 robert.neis@sutherland.com  
Vanessa A. Scott 202.383.0215 vanessa.scott@sutherland.com  
W. Mark Smith  202.383.0221 mark.smith@sutherland.com  
William J. Walderman  202.383.0243 william.walderman@sutherland.com  
Carol A. Weiser  202.383.0728 carol.weiser@sutherland.com  
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