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TOPIC: “Of Counsel” Designation 

DIGEST:  A New York law firm may designate as “of counsel” a lawyer who is licensed to 

practice law in New York but resides and practices law mainly in a foreign country, provided 

that: (a) the of counsel lawyer has a “continuing relationship” with the law firm; (b) the use of 

the of counsel title is not false or misleading in other respects; and (c) the of counsel lawyer’s 

practice does not constitute the unauthorized practice of law in the foreign country. 

RULES:  7.5, 5.5 

QUESTION: 

Is a New York law firm permitted to designate as “of counsel” a lawyer who is licensed to 

practice law in New York but resides and practices law mainly in a foreign country? 

OPINION 

A New York law firm would like to designate as “of counsel” a lawyer who is licensed to 

practice law in New York but resides and practices law mainly in a foreign country.  Subject to 

the limitations and conditions below, a New York law firm may designate as “of counsel” a 

lawyer who is licensed in New York but resides and practices mainly in a foreign country.
1
See, 

e.g., N.Y. State Bar Ass’n Ethics Opinion (“NYSBA Ethics Op.”) 955 (2013) (law firm may 

designate out-of-state attorney as “of counsel”). First, the of counsel lawyer must have a 

“continuing relationship” with the law firm as required by Rule 7.5(a)(4) of the New York Rules 

of Professional Conduct (the “Rules”). See N.Y. City Bar Ass’n Formal Ethics Opinion 

(“NYCBA Formal Op.”) 1996-8 (1996) (an of counsel attorney must have a “close, continuing, 

regular and personal” relationship with the law firm); NYCBA Formal Op. 1995-8 (1995) (a 

“‘continuing relationship’ has been characterized . . . as a ‘close, regular, personal relationship’ 

other than that of partner or associate.”). Second, the of counsel title must not be false or 

misleading in other respects.  See R. 7.5, Cmt. [1] (“In order to avoid the possibility of 

misleading persons with whom a lawyer deals, a lawyer should be scrupulous in the 

representation of professional status.”).  Third, if the of counsel lawyer’s practice in the foreign 

country constitutes the unauthorized practice of law in that jurisdiction, then the law firm must 

not designate the lawyer as of counsel. See R. 5.5(b) (“A lawyer shall not aid a nonlawyer in the 

unauthorized practice of law”).
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Determining whether a “continuing relationship” exists within the meaning of Rule 7.5(a)(4) 

involves a multi-factor analysis that depends on the facts and circumstances of each situation. 

 See NYSBA Op. 955 (“Whether the relationship meets the ‘continuing relationship’ test is fact-

specific.”).  Essential to this determination is whether the of counsel lawyer is available to the 

law firm “for consultation and advice on a regular and continuing basis.” NYSBA Ethics Op. 

936 (2012); see also NYSBA Ethics Op. 853 (2011) (full time in-house counsel with corporation 

who “minimizes” relationship with law firm may not be designated of counsel). 

Ethics opinions that analyze the “continuing relationship” identify a variety of factors that may 

be examined to determine whether an of counsel designation is appropriate. A distillation of 

those ethics opinions suggests that the following factors, which are not intended to be exclusive 

or exhaustive, may be relevant to that determination: 

• whether the lawyer shares office space with the law firm; 

• whether the lawyer is actively involved in the firm’s day-to-day affairs; 

• whether the lawyer is actively involved in the firm’s cases; 

• the frequency and nature of the lawyer’s communications with the firm; 

• whether and to what extent the firm’s clients use the lawyer’s services; 

• whether the lawyer’s relationship with the firm is extremely limited, such a relationship 

that involves only the referral of business or occasional consulting. 

Because of counsel relationships vary significantly from firm to firm, the fact that some of these 

elements are not present in a particular relationship (or that other elements not listed above are 

present) does not necessarily make the of counsel designation inappropriate. See NYSBA Ethics 

Op. 936 (no “fixed set of a few factors will answer the question whether a relationship is 

sufficiently close, regular and personal as to justify any form of ‘counsel’ designation”). 

Conversely, the existence of a particular factor or combination of factors does not conclusively 

determine that an of counsel relationship is appropriate. See NYCBA Formal Op. 1995-8 

(“sharing of space and availability for consultation on a regular basis are strongly indicative of 

the requisite closeness of relationship, but not conclusive absent closeness, regularity and a 

personal dimension in the relationship”). 

Another important consideration is the policy underlying the ethics opinions and rules 

concerning of counsel attorneys – namely to protect the public from being misled about the 

relationship between the law firm and the of counsel attorney.  See NYSBA Ethics Op. 955 

(“Ethics committees have set forth criteria for use of particular designations such as ‘of counsel’ 

so as to avoid the risk of misleading the public.”).  By using the of counsel designation, both the 

law firm and the lawyer are conveying to the public that the lawyer’s continuing relationship 

with the firm is close, regular, and personal.
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See NYSBA Ethics Op. 793 (2006).  Where these 

characteristics are absent, the public – including potential clients – may be misled or harmed. 

Conclusion 

A New York law firm may designate as “of counsel” a lawyer who is licensed to practice law in 

New York but resides and practices law mainly in a foreign country, provided that: (a) the of 

counsel lawyer has a “continuing relationship” with the law firm; (b) the use of the of counsel 



title is not false or misleading in other respects; and (c) the of counsel lawyer’s practice does not 

constitute the unauthorized practice of law in the foreign country. 

  

 

  

1 The New York lawyer “is subject to the disciplinary authority of this state” even if his conduct 

occurs overseas.  R. 8.5(a). But the question of which jurisdiction’s disciplinary rules would 

govern the “of counsel” lawyer’s conduct is beyond the scope of this Opinion because the 

inquiry does not provide sufficient facts to make that determination. See R. 8.5(b). 

2 Whether a lawyer’s conduct constitutes the unauthorized practice of law is a question of 

substantive law, which falls outside the jurisdiction of this Committee. 

3 To avoid unexpected conflict problems, the law firm should review the Rules, ethics opinions, 

and case law relating to the imputation of conflicts of interest between law firms and of counsel 

lawyers.  See, e.g., NYCBA Formal Op. 1995-8 (“If the ‘of counsel’ designation is employed, 

the attorneys will need to keep in mind that for purposes of analyzing conflicts of interest, ‘of 

counsel’ relationships are treated as if the ‘counsel’ and the firm are one unit”). The law firm 

should also be cognizant of their disciplinary responsibility and liability for the conduct of an of 

counsel attorney. See R. 5.1. 

© The Association of the Bar of the City of New York 

 


