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FMLA FAQ: Is a Reinstated Employee Short on "Hours Worked" Eligible for FMLA 
Leave? 

By Jeff Nowak on August 01, 2011  

Q. We terminated an employee who has been reinstated by an arbitrator with full back pay.  Now, 
he has requested FMLA leave.  Are we obligated to provide leave even though he has not worked 1,250 
hours in the previous 12 months? 

A.  When determining whether an employee has worked the requisite 1,250 hours in the previous 12 months to 
be eligible for leave under the Family and Medical Leave Act, an employer must account for hours actually 
worked by the employee within the meaning of the Fair Labor Standards Act (FLSA). 29 CFR § 
825.110(c).  The issue here is whether an employer must treat the back pay award as the equivalent of "hours 
worked."   

This issue even has the courts conflicted.  In Plumley v. Southern Container, Inc., the First Circuit Court of 
Appeals ruled that several months of back pay awarded to an employee who was reinstated after successfully 
grieving his termination does not count towards the 1,250-hour requirement.  The court found that hours 
worked: 

"include only those hours actually worked in the service and at the gain of the employer,” and not hours for 
which a wrongfully-discharged employee was compensated in the form of back pay pursuant to an arbitral 
award. 

However, the Sixth Circuit Court of Appeals in Ricco v. Potter (pdf) held precisely the opposite.  Where an 
employee has been wrongfully terminated and is reinstated with back pay, the court held that an employer is 
obligated to to treat the period of time covered by the back pay as "hours worked" for purposes of FMLA 
eligibility.  In short, the court reasoned that an employee should be credited for the hours that he wanted to 
work but was unlawfully prevented from doing so.  Thus, under Ricco, if the back pay period provides the hours 
necessary to meet the 1,250-hour requirement, and the employee is otherwise eligible, he is entitled to FMLA 
leave.  

From an anecdotal standpoint, I find that most employers tend to follow the Ricco holding, since the risk of 
following Plumley clearly could be more costly in light of the split in the appellate courts.  Interestingly, the 
courts have not addressed grievances that are settled and which result in some amount of back pay awarded 
to the employee.  Here, it seems as though the employer has a much stronger argument that the time covered 
by the back pay does not count as "hours worked," since there is no finding of wrongful termination against the 
employer, and the parties otherwise have compromised their positions to achieve resolution.  In this scenario, 
my sense is that a court would be far less likely to count this period of time toward an employee's 1,250 hours 
worked. 
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