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Vance v. Griggs

 As a lawyer who advises law firms 
on ethics and risk management issues, 
I find that law firms frequently fail to 
document the most fundamental and 
important transactions. For example, 
many law firms lack partnership 
agreements and engagement agreements 
with some of their most important 
clients. 

 This failure to document often 
becomes more serious when a law firm 

Vance v. Griggs2 interprets Missouri Supreme Court Rule 4-1.5 to allow a 
lawyer to claim a share in fees earned after the lawyer leaves a law firm. 
Law firms should therefore consider using separation agreements to ensure 
departing lawyers cannot make a claim for a share of fees received after the 
lawyer departs.

fails to document the terms on which 
a partner or other lawyer should leave 
the firm. Having worked at three firms, 
ranging from 10 to approximately 500 
lawyers, I have never been asked to sign 
an employment, separation or similar 
agreement. 

 Perhaps law firms fail to use 
employment or separation agreements 
because they believe that the risks 
surrounding the departure of lawyers 
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d Use Separation 
rting Lawyers: 

are comparatively small. This is false. 
Experience with law firm separations 
proves a departing lawyer may cost a 
former firm a substantial amount in 
damage to reputation, lost business, and 
legal fees litigating issues arising from 
the separation. 

 Perhaps, instead, law firms believe 
they cannot do much to encourage good 
conduct or discourage bad conduct. 
After all, Missouri Supreme Court 
Rule 4-5.6 largely prohibits law firms 
from entering post-employment non-
competition agreements with their 
lawyers. Yet a careful reading of Rule 
4-5.6 reveals that, although it prohibits 
non-compete agreements, it still allows 
firms to use separation agreements 
to guide many aspects of a lawyer’s 
departure.

 Moreover, the case of Vance v. Griggs 
should serve as a warning to law firms 
that if the law firm does not document 
terms for a lawyer’s departure, a 
departed lawyer may have a claim for 
legal fees received after the lawyer leaves 
the firm. Vance v. Griggs suggests that a 
2008 amendment to Missouri Supreme 
Court Rule 4-1.5 permits a departing 
lawyer to claim a share of attorney fees 
for work the lawyer performed while at 
a firm but received after the lawyer left 
that firm. 

 The remainder of this article discusses 
the law on fee sharing for lawyers, 
including those who leave a firm, both 
before and (according to Vance v. Griggs) 

after the 2008 amendment to Rule 
4-1.5. 

Background on Sharing Fees 
Among Lawyers 
 Like the ABA Model Rules of 
Professional Conduct3 and the law of 
most jurisdictions, the Missouri Rules 
of Professional Conduct – both before 
and after 2008 – distinguish between 
fee sharing (a) by lawyers who are all 
associated in a firm and (b) by lawyers 
who are not associated in a firm. 

Sharing by Lawyers at the Same 
Firm
 When the lawyers who will share in 
a fee are associated in a single firm, the 
Missouri Rules of Professional Conduct 
allow those lawyers to divide and share 
fees in any manner they want. As long 
as the total fee the lawyers collectively 
receive is not “unreasonable,” a 
requirement imposed by Rule 4-1.5(a), 
lawyers in a law firm may divide fees 
for legal services without limitation 
under the Missouri Rules of Professional 
Conduct. 

 If two lawyers are associated in the 
same firm, therefore, they can agree that 
one lawyer will receive the entire fee, 
without regard for whether that lawyer 
does any work for the client. Imagine, 
for example, that partner Smith and 
associate Jones work at Smith Law Firm, 
LLP. They could agree that, if associate 
Jones originates a matter and performs 
all legal services on that matter, all fees 
generated on the matter still go to the 

Smith Law Firm, LLP and thus to its 
sole partner Smith. Jones might be paid 
a fixed hourly wage without regard for 
whatever fees he originates or earns. 

Sharing by Lawyers Not at the Same 
Firm
 When the lawyers are not working in 
the same firm, fee-sharing arrangements 
are heavily regulated under Rule 
4-1.5(e). Rule 4-1.5(e), as amended 
January 1, 2008, allows lawyers (or 
law firms) not associated in a single 
law firm to share fees only when either 
(a) the lawyers divide the fees on a 
proportionate basis, with each lawyer 
receiving a share that reflects the share 
of services the lawyer performed on the 
matter; or (b) each lawyer assumes joint 
responsibility for the entire matter. 

 The second requirement, joint 
responsibility, allows lawyers to agree 
to a fee split that does not reflect the 
share of work they will or have done. A 
referring lawyer can receive a share of 
the fee, for example, while providing 
no legal services on the matter. To do 
so, however, each lawyer sharing in the 
fee must assume full joint responsibility 
for the entire matter. This normally 
includes responsibility and liability both 
for malpractice and for any ethical issues 
that may arise in the representation. 

 The major change that the 2008 
amendment to Rule 4-1.5(e) effected 
is that, regardless of whether lawyers 
share based upon proportion of work or 
shared responsibility, the lawyers now 
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must gain client approval of the fee-
sharing confirmed in writing. Missouri 
Rule 4-1.5(e) requires client approval 
only of a fee-sharing “association.” 
This differs from the ABA Model Rule, 
which requires client approval of the 
“arrangement, including the share each 
lawyer will receive, and the agreement 
[must be] confirmed in writing.”4 

 Failure to obtain written client 
approval of a fee-sharing association 
will cause the fee-sharing arrangement 
to fail and be unenforceable. Then one 
lawyer may be able to keep the entire 
fee, regardless of what the lawyers had 
previously agreed. In Eng v. Cummings, 
McClorey, Davis & Acho, PLC,5 for 
example, the 8th Circuit held that, even 
when a referring lawyer and lawyer 
receiving a referral had documented 
their agreement to share fees, the 
referring lawyer had no right to a share 
of fees where the lawyers lacked written 
confirmation of the client’s agreement to 
the fee-sharing. 

 When lawyers do not comply 
with Rule 4-1.5(e), Missouri courts 
frequently reject lawyers’ civil claims to 
share fees.6 

Fee Sharing Among Separating 
Lawyers
Pre-2010 Guidance – Missouri 
Informal Opinion 2002003
 As described above, Rule 4-1.5 has 
long distinguished fee-sharing among 
lawyers at a single firm from fee-sharing 
among lawyers at different firms. Prior 
to 2008, however, Rule 4-1.5 did 
not offer any guidance on fee-sharing 
among lawyers who started at a single 
firm but then, while a matter was 
pending, separated into different firms. 

 Missouri Informal Advisory Opinion 
200200037 offered the best Missouri 
guidance, suggesting that fee-sharing 
could occur when lawyers had been 
associated at firm but then separated 
only if the lawyers had satisfied 
Rule 4-1.5(e). Thus, a lawyer who 

separated from a firm could only share 
a fee if the sharing was based upon 
proportion of work performed or joint 
responsibility, and adequate client 
consent was obtained. (Prior to the 
2008 amendment, Rule 4-1.5(e) did not 
require written confirmation of client 
consent to a proportionate fee-sharing 
arrangement.) 

 Informal Advisory Opinion 
20020003, the question presented 
was whether a law firm’s partnership 
agreement could provide that, in 
the event a partner left the firm and 
took a contingency fee case with him, 
“the firm and the departing attorney 
would each be responsible for fifty 
percent of the expenses of the litigation 
until conclusion, and in the event of 
a recovery, the firm and departing 
attorney would share the contingent fee 
on a 50/50 basis.”

 Informal Advisory Opinion 
20020003 opined that the firm and 
departing lawyer needed to comply 
with Rule 4-1.5(e). This meant that, 
under the pre-2008 version of Rule 
4-1.5(e) then in effect, the fee-sharing 
could occur only if (a) the lawyers were 
to receive shares proportionate to the 
legal services provided or (b) the lawyers 
each assumed joint responsibility 
and the client consented to the fee 
sharing. (Again, the pre-2008 version 
of Rule 4-1.5(e) did not require client 
consent to a proportionate fee-sharing 
arrangement.)

Current Law – and Vance v. Griggs
 While making some substantive 
changes, the 2008 amendments did not 
add any specific language in the rule 
about lawyers who separate from a firm. 
Thus, it seemed fair to presume that 
Informal Advisory Opinion 20020003 
still governed fee-sharing among 
separating lawyers and required full 
compliance with Rule 4-1.5(e) for fee-
sharing to occur after lawyers separated 
from a firm.

 Vance v. Griggs, however, proved 
this presumption false by concluding a 
2008 addition to the Comment to Rule 
4-1.5 demonstrated Informal Advisory 
Opinion 20020003 was wrongly 
decided. Contradicting that opinion, 
Vance v. Griggs holds Rule 4-1.5(e) does 
not govern fee-sharing among lawyers 
who were associated in a firm but then 
separated. 

 In Vance v. Griggs, three lawyers – 
Valerie Vance, LeRea Annette Griggs, 
and David McCollum – were partners 
in the firm of McCollum, Griggs & 
Vance, LLC (“MGV”). When forming 
the new firm, the three lawyers “agreed 
that they would contribute all works 
in progress to the new firm and share 
equally in all expenses and revenues.”8 

 Six months later, McCollum and 
Griggs announced that they were 
withdrawing from the firm, thus ending 
their association with Vance. Vance then 
brought suit against her former partners, 
inter alia, to obtain “her proportionate 
share of MGV revenues.”9 

 McCollum and Griggs sought to 
dismiss Vance’s claims, arguing that, 
because they were no longer associated, 
Vance had no right to share in such 
revenues because she could not aver 
compliance with Rule 4-1.5(e). The trial 
court granted the motion to dismiss, 
apparently because Vance could not 
and did not plead that the clients had 
in writing authorized the fee-sharing, a 
pre-requisite for the non-proportionate, 
equal sharing that Vance sought. Vance 
then appealed.

 The pre-2008 version of Rule 4-1.5(e) 
governed the dispute between Vance 
and her former partners McCollum and 
Griggs. Thus, we might presume that 
McCollum and Griggs were right, and 
that Vance could not share fees because 
she could not plead compliance with 
Rule 4-1.5(e).
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The Missouri Court of Appeals, 
however, found it compelling that a 
2008 amendment to the Comment for 
Rule 4-1.5 proved Missouri Informal 
Opinion 20020003 was wrong, and 
that separating lawyers did not need to 
comply with Rule 4-1.5(e). 

Included in the 2008 amendments 
to Rule 4-1.5 was the addition of 
Comment paragraph [8], which states, 
“Rule 4-1.5(e) does not prohibit or 
regulate division of fees to be received 
in the future for work done when 
lawyers were previously associated in a 
law firm.” This language was inserted 
after the fee-sharing agreement at issue 
in Vance v. Griggs was established. But 
the Western District Court of Appeals 
found this change applied to both 
pre-2008 and post-2008 fee-sharing 
arrangements, and thus the partnership 
agreement at issue in Vance v. Griggs. 
The Western District explained:

Because the change to Rule 
4-1.5(e) itself was minor, we 
presume that the comment 
was added merely to clarify 
the proper application of the 
rule and was not intended as a 
substantive change in the rule. 

Therefore, the comment may 
aid our assessment of petitions 
filed before the rule change 
took effect, as well as those filed 
afterward.10

 Having been so aided, the Vance v. 
Griggs court concluded that Vance did 
not need to allege compliance with Rule 
4-1.5(e) to seek a share of fees based 
upon the 2008 fee-sharing arrangement. 
Thus, the Vance v. Griggs court reversed 
and reinstated Vance’s claims. 

 In so doing, the Vance v. Griggs court 
recognized there was no clear authority 
on how the firm and separated lawyer 
should divide the fee subject to sharing. 
Rather, the court notes a presumption 
that division will be “in proportion 
to the work performed on each case 
while [the departing a]ttorney[s were] 
member[s] of the firm.”11 

 In ruling for Vance, the Vance v. 
Griggs court also distinguished Law 
Offices of Gary Green, P.C. v. Morrissey.12 
Law Offices of Gary Green v. Morrissey 
had found a post-separation fee-sharing 
arrangement that lacked client consent 
was unenforceable.13 The Vance v. Griggs 
opinion noted that the fee-sharing 

agreement had been made after the 
lawyers had ended their association, and 
thus was not addressed by Rule 4-1.5 
Comment [8].14 

B. The Lesson of Vance 
v. Griggs – and Need for 
Separation Agreements
 Vance v. Griggs offers interesting 
guidance on how modifications to the 
Comments of the Rules of Professional 
Conduct may influence the propriety 
of conduct that occurred prior to such 
modifications. 

 Yet, such an insight is minor 
compared to the warning it should 
provide to law firms about fee-sharing 
among lawyers where the work is done 
while the lawyers are associated, but the 
fee is received after the lawyers separate. 
For cases arising after 2008, Vance v. 
Griggs explains the effect of Comment 
[8] as follows: “[I]t is clear that any 
attorney’s fees and costs which could 
properly be attributed to work that a 
departing attorney had done prior to 
the separation would not be subject to 
the requirements of Rule 4-1.5(e).”15 In 
other words, if a lawyer has done work 
on a matter before he or she leaves a 
firm, and the firm then receives a fee 
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after the lawyer has left the firm, the 
lawyer may have a claim to share in 
such fees based upon the work done 
while at the firm.

 Vance v. Griggs does not analyze 
when a lawyer would and would 
not have such a claim. Experience 
with law firm operations, however, 
suggests the scenarios will fall into 
the following grid, based upon (a) 
whether the firm typically paid the 
now-separated lawyer a share of fees 
received on cases the lawyer handles 
and (b) whether the law firm and 
separating lawyer had an agreement 
regarding post-separation fee sharing.

Table 1 – Should separating lawyer 
have valid claim to post-separation fee-
sharing?

 As Table 1 indicates, the only way a 
firm can be certain of the outcome for 
a claim for post-separation fee-sharing 
is to have in place an agreement 
that governs such fee-sharing. The 

agreement might be included in a 
partnership agreement or in a free-
standing employment agreement 
entered into when the lawyer joins or 
is working at the firm. 

 Alternatively, the firm and a 
departing lawyer may employ a 
separation agreement to govern terms 
of separation. 

 Failure to enter an agreement 
governing post-separation fee sharing 
– and to make such an agreement 
effective, for example by failing 
to provide consideration (such as 
severance benefits) – may allow a 
departed lawyer to haunt his or her 
former firm for a share of fees.

Conclusion
 Carefully documenting 
relationships is often an effective 
way to regulate risks. Vance v. Griggs 
should provide law firms a potent 

reminder that they should consider 
documenting separation terms for 
lawyers who are leaving or may leave 
the firm, and who may leave behind 
work for which they can claim a 
portion of fees the firm may later 
receive.
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