
Judicial supervision  

for the validity of Arbitration clause in China 

 

Generally speaking, arbitration in China is independent. However, laws have enpowered 

necessary supervision right to people’s court for arbitration. Practically, the Supreme People’s 

Court (SPC) has promulgated several interpretations to instruct local courts how to intervene 

and supervise arbitration. The most significant landmark is a judicial interpretation on selected 

issues relating to the application of PRC arbitration law (the SPC Interpretation) on 8 September 

2006. The SPC interpretation is a significant document that consolidates previous judicial 

interpretations and provides guidance on key issues in arbitration. The validity of arbitration 

clause is listed. 

 

A ‘written’ arbitration agreement 

PRC law requires a valid arbitration agreement must be in ‘writing’. Article 1 of the SPC 

Interpretation clarifies that a ‘written’ arbitration agreement may be reached by express 

agreement in writing by exchange of letters and electronically transmitted documents 

(including telegrams, telefaxes, facsimiles, electronic data interchange and emails). This is 

consistent with international practice. 

 

What disputes can be arbitrated? 

For this point, SPC shows an expansive and tolerant attitude in Article 2 of the Interpretation 

by providing that where the scope of the arbitration agreement is unclear, ‘arbitrable matters’ 

including but not limited to disputes regarding contractual formation, validity, modification, 

assignment, performance, liability for breach of contract, interpretation and rescission of a 

contract. 

 

How to deal with arbitration clause without designating an arbitration institution? 

Under PRC law, a valid arbitration agreement must expressly designate an ‘arbitration 

commission’. Articles 3 and 4 of the SPC Interpretation suggest a possible relaxation of this 

requirement. In particular,article 4 suggests that even if an ‘arbitration institution’ is not 

expressly designated, the arbitration agreement will not be invalid if the arbitration institution 

can be ascertained under the applicable arbitration rules. 

 

Jurisdiction to both court jurisdiction and arbitration? 

No. PRC laws adopt a principle of selecting one jurisdiction from court and arbitration. Article 

7 in the interpretation provides that agreements stating that a dispute may be referred to both an 

arbitration institution and the people’s court are invalid unless one party commences 

arbitration and the other party does not object promptly. 

 

Power to decide validity of an arbitration agreement 

It is a common international practice that the validity of an arbitration agreement is primarily 
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determined by the arbitral tribunal. However, under PRC law, this power is reserved by either 

the arbitration commission or the people’s court for determination. Building on a previous 

judicial interpretation, article 13 provides that once an arbitration commission has decided on 

the validity of an arbitration agreement, the people’s court will not accept any application to 

challenge such a decision.  

 

Survival of arbitration clause  

Article 8 provides that arbitration clause is still valid even parties to such clause take place 

merger & acquisition or split. This is regarded a breakthrough to privity of contract. 
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