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Four Departments Jointly Clarify Tax Rules For Purchase Of Equipment by 

R&D Centers 

On March 22, 2010, the Ministry of Commerce, State Administration of Taxation, General 

Admission of Customs and the Ministry of Finance jointly issued a circular (Shangzifa [2010] 

No. 93, "Circular 93") to clarify procedures for the examination and approval of tax exemptions 

and refunds for purchase of equipment in China made by foreign-invested R&D centers. 

Background  

 

On October 10, 2009, the State Administration of Taxation, Ministry of Finance and the General 

Administration of Customs jointly issued a circular (Caishui [2009] No. 115, "Circular 115"), 

setting conditions for import duty exemptions for foreign-invested R&D centers purchasing 

certain equipment. In order to implement these rules, Circular 93 provides detailed rules for the 

examination and approval of qualifications for the tax exemption or refund.  

 

Main Points  

 

Interpretation of Circular 115  

 

According to Circular 115, an foreign-invested R&D center established before September 30, 

2009 is qualified for the tax exemption if: (1) its total investment (if it is a separate legal entity) 

or total R&D investment (if it is an internal department or branch) is no less than USD 5 million, 

it has been established for less than 2 years, and the annual R&D expenditure is no less than 

RMB 10 million if it has been established for more than 2 years; (2) it has no less than 90 R&D 

specialists; and (3) the cumulative cost of equipment purchased since its inception must be no 

less than RMB 10 million.  

 

An foreign-invested R&D center established after September 30, 2009 is qualified for the tax 

exemption if: (1) its total investment (of a separate legal entity) or total R&D investment (of an 

Internal department or branch) is no less than USD 8 million; (2) it has no less than 150 R&D 

specialists; and (3) the cumulative cost of equipment purchased since its set up must be no less 

than RMB 20 million.  

 

According to Circular 93, for a R&D center that is not a separate legal entity and has been 

established for less than 2 years, "the total investment" equals to the assets invested within two 



years, for the establishment and construction of such R&D center by the foreign-invested 

enterprise to which it is affiliated, including the assets to be invested for the execution of 

purchase contracts. For a R&D center that has been established for more than two years, the 

"annual R&D expenditure" is the average annual R&D expenditure of the total R&D expenditure 

of the previous two years. If an R&D center has been established for less than two full 

accounting years, the "annual R&D expenditure" may be computed based on the amount of R&D 

funds that is actually disbursed during any 12 successive months since it is established. The input 

of cash and physical assets will be no less than 60% of the total input.  

 

Circular 93 also clarifies that "R&D specialists" include full time personnel who engages in 

fundamental research, applied research or experimental development and have a contract with a 

term of more than one year with the R&D center. The number of R&D specialists on the day 

before the tax exemption application should be used in examining the qualifications of a R&D 

center.  

 

When calculating the "cumulative cost of equipment", the cost of imported equipment and that of 

domestic equipment should both be included, including the cost to be incurred in a purchase 

contract that will be executed by 2010. It should be noted that such equipment should meet the 

criteria listed in Circular 115.  

 

Examination of the qualifications and more  

 

The commerce department, finance department, tax administration and admission of customs at 

the local levels (the "Competent Authorities") are in charge of examining the applications from 

R&D centers and confirming the list of qualified R&D centers. The Competent Authorities are to 

provide written opinions of unqualified R&D centers. They should examine the applications and 

publish the list of qualified R&D centers within 60 days after receiving the applications.  

 

In addition, the Competent Authorities will reexamine the qualification of previously qualified 

R&D centers every two years.  
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