
    
 
The federal Family and Medical Leave Act (“FMLA”) permits eligible employees to take up to 

twelve work weeks of unpaid leave for specified family and medical reasons.  These reasons include 

caring for a child with a serious health condition or for bonding following the birth or adoption of a 

son or daughter (hereafter, “to care for a child”).  29 U.S.C. § 2612(a)(1)(A)-(C).  The current 

definition of “son or daughter” includes a biological, adopted, or foster child, a stepchild, a legal 

ward, or the child of a person standing “in loco parentis,” i.e., in the place of a biological parent.  29 

U.S.C. § 2611(12).  Federal regulations define in loco parentis to include “those with day-to-day 

responsibilities to care for and financially support a child… .  A biological or legal relationship is not 

necessary.”  29 C.F.R. § 825.122(3).  However, the text of the FMLA does not plainly address 

whether an employee is entitled to leave to care for a child with whom there is no financial 

obligation, legal or biological relationship.  This ambiguity has left employers wondering whether 

FMLA leave is available to persons in so-called “non-traditional” families, such as those in which 

grandparents care for their grandchildren or same-sex or unmarried heterosexual partners provide 

care for their partner’s child. 

 

DOL’s Expansion of FMLA Rights to LGBT and other “Non-Traditional” Families 

 

In late June, the Department of Labor (“DOL”) issued new guidance explaining that an employee 

may take FMLA leave to care for a child for whom he or she is acting as a parent even if there is no 

legal or biological relationship to the child.  See Administrator’s Interpretation No. 2010-3.  The 

guidance states that either financial obligations or day-to-day care of the child is required to take 

leave, but not both.  In announcing the new guidance, the DOL specifically stated it covers lesbian, 

gay, bisexual, and transsexual (“LGBT”) families.  The Secretary of Labor said: 

 

No one who intends to raise a child should be denied the opportunity to be present when 

that child is born simply because the state or an employer fails to recognize his or her 

relationship with the biological parent. … The Labor Department’s action today sends a 

clear message to workers and employers alike: All families, including LGBT families, are 

protected by the FMLA. 

 

The guidance provides several examples of situations in which FMLA leave is available, 

regardless of the legal or biological relationships between the employee, the child, and the child’s 

biological or adoptive parent.  In sum, the DOL has clarified that the FMLA’s definition of “son or 

daughter” includes children being raised in LGBT and other so-called “non-traditional” families. 

 

Washington Family Leave Act 

 

Washington has its own Family Leave Act (“FLA”), RCW 49.78, which largely parallels the 

FMLA.  Under the FLA, an employee is entitled to leave for the birth, placement, or care of a “child.”  

The FLA definition of a “child” is essentially the same as the FMLA’s definition of “son or 

daughter.”  Unlike the FMLA, the FLA applies equally to registered domestic partnerships and 

marital relationships, so eligible registered domestic partners are able to use FLA leave to care for a 

partner with a serious medical condition.  However, like the FMLA, the FLA does not specifically 

address whether an employee may take leave to care for a child with whom there is no financial 

obligation, legal or biological relationship.  In fact, neither the FLA nor its implementing regulations 

defines “in loco parentis.”  Nevertheless, given that Washington courts tend to interpret state laws to 

grant similar or even greater rights than their federal law counterparts, the DOL’s expansive reading S
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of the FMLA will likely be used as support for asserting that the FLA grants (or should grant) the 

same kind of  leave rights to non-traditional families. 

 

 

Advice for Employers 

 

The DOL’s guidance provides parameters for when FMLA leave is available to care for a child 

with whom an employee has no legal or biological relationship.  However, the guidance potentially 

creates problems for employers who wish to verify a true in loco parentis relationship.  How will an 

employer determine whether an employee is legitimately acting as a parent?  The DOL’s guidance 

encourages an expansive reading of “in loco parentis” and looks to whether the employee is 

providing either day-to-day care or financial support to a child as proof that the employee is actually 

acting as a parent.  Should an employer choose to require some documentation, the guidance states 

that, “[a] simple statement asserting that the requisite family relationship exists is all that is needed in 

situations such as in loco parentis . . . .”  Administrator’s Interpretation No. 2010-3 at 3.  Under 

Washington’s FLA, an employer may require that leave be supported by a certification issued by a 

health care provider and the employee’s statement that he or she needs to care for a family member.  

RCW 49.78.270.  These requirements are not stringent.  Accordingly, employers generally should err 

on the side of finding a parent-child relationship when presented with an employee’s assertion that 

such a relationship exists. 

 

Another open question is whether the current limit of 12 total weeks of leave for spouses working 

for the same employer will apply to non-traditional parents seeking leave to care for a child.  See 29 

C.F.R. §825.202.  The DOL’s new guidance does not specifically address this point, but because 

federal regulations state that the limit applies to “husband and wife” and federal law does not 

recognize same-sex marriage or partnership, this limit will arguably not apply to non-traditional 

parents under federal law.  Under Washington law, however, the 12-week limit does apply to 

registered domestic partners who work for the same employer and take FLA leave for the birth or 

placement of a child.  See RCW § 49.78.260. 

 

Employers should anticipate that employees, including those in LGBT families, will request 

leave for the birth or adoption of, or to care for, children with whom there is no legal or biological 

relationship.  To ensure that such leave is granted where appropriate, employers should review and, if 

necessary, revise their FMLA policies to ensure they comply with the new guidance. 

 
 


