
Payment Matters® is not to be construed as legal or financial advice, and the review of this information does not 
create an attorney-client relationship. 

Copyright© 2010, Ober, Kaler, Grimes & Shriver

Subscribe     |     Payment Group     |     Payment Matters Archive

September 10, 2010

www.ober.com

IN THIS ISSUE 

Court of Appeals Rules for 
Hospital in IME Research
Case: The Battle Continues

DMEPOS Suppliers Beware 
– Operational Changes 
May Be Required to Avoid 
Revocation

Editors: Leslie Demaree 
Goldsmith and Carel T. 
Hedlund

Court of Appeals Rules for Hospital in 
IME Research Case: The Battle 
Continues
By: Thomas W. Coons

Over the past several years, one of the more contentious reimbursement issues 
has been whether teaching hospitals are entitled to Medicare reimbursement for 
indirect medical education (IME) expenses related to time spent by residents in 
“pure research.” District courts in Ohio, Arizona, Rhode Island, Illinois and Michigan 
have all ruled that they are. In 2008, however, the United States Court of Appeals 
for the First Circuit in Rhode Island Hospital v. Leavitt, 548 Fed. 3d 29 (2008), 
issued a contrary decision and upheld the Secretary’s disallowance of IME for such 
activities. Now, another court of appeals, the United States Court of Appeals for the 
Seventh Circuit, has weighed in on the issue, concluding that reimbursement for 
such expenses is allowed. University of Chicago Med. Ctr. v. Sebelius, 09-3429 
(7th Cir. Aug. 25, 2010).

At issue in these cases is how to read the regulation at 42 C.F.R. § 412.105(f), 
which specifies that a resident may be included in the IME full-time equivalent 
(FTE) count if the resident (1) is enrolled in an approved teaching program and (2) 
is assigned to a “portion” of the hospital subject to the prospective payment 
system. The dispute has principally focused on whether the word “portion” as used 
in the regulation refers to a geographic location within the hospital, as the hospitals 
have contended, or to a function that the resident is performing within the hospital 
irrespective of physical location, as the government has argued.

In 2001, the Secretary attempted to buttress her position by amending the 
regulation to “reiterate” the “long standing” policy that “time spent by a resident in 
research not associated with the treatment or diagnosis of a particular patient” may 
not be included in the IME count. 42 C.F.R. § 412.105(f)(1)(iii)(B). The district 
courts, including the district court below in this case, all rejected the Secretary’s 
position that the 2001 policy applies to prior periods, and all concluded that the 

www.ober.com
http://www.ober.com/
http://www.ober.com/publications/1010-court-appeals-rules-hospital-ime-research-case-battle-continues
http://www.ober.com/publications/1009-dmepos-suppliers-beware-operational-changes-may-be-required-avoid-revocation
http://www.ober.com/attorneys/leslie-goldsmith
http://www.ober.com/attorneys/carel-hedlund
http://www.ober.com/attorneys/thomas-coons


Payment Matters® is not to be construed as legal or financial advice, and the review of this information does not 
create an attorney-client relationship. 

Copyright© 2010, Ober, Kaler, Grimes & Shriver

Subscribe     |     Payment Group     |     Payment Matters Archive

word “portion” refers to geographic location, not to some “patient care” 
requirement, thereby agreeing with the hospitals. As noted above, however, the 
First Circuit Court adopted a contrary view and agreed with the Secretary’s 
position.

It was into this conflict that the Seventh Circuit stepped. The Court of Appeals 
acknowledged that the issue was “less than clear” and stated that, in cases where 
there is an ambiguous regulation, the agency’s construction of the regulation is 
entitled to deference. The court then went on to conclude, however, that the 
recently enacted Patient Protection and Affordable Care Act (PPACA) answered 
the question before it. In Section 5505(b) of the Act, Congress provided that “all the 
time spent by an intern or resident in an approved medical residency program in 
non-patient care activities, such as didactic conferences and seminars … that 
occur in the hospital” is to be counted effective January 1, 1983. Congress also 
specified in the PPACA, however, that for periods after October 1, 2001, all of the 
time spent by an intern or resident in “an approved medical residency training 
program in research activities that are not associated with the treatment or 
diagnosis of a particular patient … shall not be counted.” PPACA § 5505(b), (c)(3). 
Reading these provisions together, the Court of Appeals concluded that, for 
periods after 1983 and before October 1, 2001, the IME FTE provisions allow the 
counting of pure research time, a category of “non-patient care activities.” In so 
ruling, the Court of Appeals rejected the government’s argument that language in 
the PPACA required the Court to make “no inference” regarding the PPACA’s 
language and its impact on the pure research issue. The Court concluded that the 
“no inference” provision is unclear and does not “contradict the clear meaning of 
the earlier language allowing reimbursement for non-patient care activities during 
the time relevant to the present appeal.”

Ober|Kaler's Comments
While the Seventh Circuit decision is quite favorable to providers, we can expect 
this battle to continue. At least one other court of appeals is currently considering 
the IME research issue and the impact of PPACA, and a number of IME research 
cases are pending in lower tribunals. Accordingly, this fight is long from over.




