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The Divide Continues: Illinois 
Court Rejects Secretary's 

Interpretation of IME Regulation to 
Exclude Research Time 

Less than a year after the United States Court of Appeals for the First Circuit 
issued the opinion in Rhode Island Hospital v. Leavitt, No. 07-2673 (1st Cir. 
Nov. 17, 2008), upholding the Secretary of the Department of Health and 
Human Services' ("Secretary") interpretation of the indirect medical education 
(IME) regulation to exclude time spent by residents engaged in research 
activities, the United States District Court for the Northern District of Illinois has 
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reached the opposite conclusion. In University of Chicago Medical Center v. 
Sebelius, No. 1:07-cv-07016 (Aug. 3, 2009), the University of Chicago Medical 
Center ("Hospital") challenged the Centers for Medicare and Medicaid 
Services' (CMS) reduction of the Hospital's Medicare payments for fiscal year 
(FY) 1996 by excluding time spent be residents engaged in educational 
research from the IME full-time equivalent (FTE) resident count. Finding that 
the reduction was improper, the Court issued summary judgment in favor of 
the hospital finding that the IME resident count for FY 1996 should include 
resident time engaged in research when the requirements of the IME 
regulation are met. 

The IME regulation at issue, 42 C.F.R. § 412.105(f), included, at the time, two 
basic requirements for a resident's time to be included in the FTE count. First, 
the resident must be enrolled in an approved teaching program. Second, the 
resident must be assigned to a portion of the hospital subject to the inpatient 
prospective payment system (IPPS) or an outpatient department. The debate 
in the University of Chicago Medical Center case was over the proper meaning 
of the term "portion." The Hospital argued that "portion" unambiguously refers 
to a geographic location within a hospital, while the Secretary contended that 
"portion" refers to the function that a resident is performing within a hospital, 
regardless of the resident's location. 

Adopting the Hospital's interpretation, the Court applied principles of statutory 
construction to find that the term portion must possess a geographic meaning. 
The Court cited to the Seventh Circuit's decision in Rush University Medical 
Center, 535 F.3d 735 (7th Cir. 2008), an opinion holding that a resident must 
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be assigned to an eligible "part of a hospital" to be counted, which means a 
physical location of the hospital. Moreover, the Court examined the regulatory 
language, which states that time is counted when the resident is assigned to 
one of two "areas" of the hospital, and concluded that the term "outpatient 
department" clearly denotes a geographic area. Finally, the Court noted that 
the Secretary's Medicare Intermediary Manual never advised auditors to 
investigate a resident's function and, instead, instructed that residents be 
excluded when, for example, the residents were "assigned to excluded units." 

In addition to the foregoing, the Court held that a direct patient care 
requirement could not be read into the regulation by the Secretary. The Court 
found it persuasive that Congress added a direct patient care requirement for 
non-hospital settings in a 1997 amendment to the IME statute and did not 
apply the same requirement for hospital settings. 

Ober|Kaler's Comments: As the University of Chicago Medical Center case 
demonstrates, there continues to be a divide among courts as to whether 
resident time spent in research should be counted under the IME regulation, 
particularly for cases applying the IME regulation prior to a 2001 rule change 
that explicitly excludes resident time engaged in research. The University of 
Chicago Medical Center case is significant because it is the first federal district 
court opinion following the First Circuit in Rhode Island Hospital decision (see 
Ober|Kaler's article on the Rhode Island Hospital Decision here.) The 
University of Chicago Medical Center case falls in line with the more provider-
friendly decisions in Riverside Methodist Hospital v. Thompson, No. C2-02-94, 
2003 WL 22658129 (S.D. Ohio July 31, 2003) and University Medical Center 
Corp. v. Leavitt, No. 05-CV-495 TUCJMR, 2007 WL 891185 (D. Ariz. Mar. 21, 
2007) where the courts specifically rejected the Secretary's attempts to 
exclude resident time spent in research or didactic time, or both, on the basis 
that such time was not directly related to patient care. 
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