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 On May 04, 2012, Governor Rick Scott signed legislation that 

purportedly aims to reduce auto accident fraud, lower the cost of auto 

insurance premiums, and reduce the litigation costs associated with the 

current Personal Injury Protection (“PIP”) insurance statute.  A portion of the 

revised statute goes into effect on July 01, 2012, with the remainder going into 

effect on January 01, 2013.   

 Despite the major impact that this revised statute can potentially have 

on an insured’s or medical provider’s ability to recover benefits under the PIP 

statute, in most cases an insurance company is NOT required to amend its 

policy or notify its insured before this new law applies (i.e., it will automatically 

apply).  For this reason, we felt that it was imperative to, at a minimum, set 

forth the most significant changes that may impact insureds’ and/or medical 

providers’ rights when involved in an auto accident or when treating an auto 

accident victim.  Below are some answers to FAQs that will help you 

understand the changes of the revised law and how it might impact your case.  

If your question is not answered below or you would like more information 

about your specific situation, please call the Weinstein Law Firm at (954) 757-

7500. 

 

 
 
 

 



FREQUENTLY ASKED QUESTIONS: 
 

Will the revised PIP statute impact my case if my accident occurred 
before July 01, 2012? 

No.  Newly enacted statutes generally do not apply retroactively.  In the 
PIP context, courts have held that the statute in effect at the time an 

insurance contract is executed governs substantive issues arising in 
connection with that contract. 
 

NOTE:  The revised PIP statute, as written, seems to contradict this 
precedent since it appears that the new statute applies 

automatically.  This also contradicts Fla. Stat. § 627.43141 which 
would most likely make the revised PIP statute effective upon 
either a proper renewal of an existing policy (including proper 

notice of the changes) or the effective date of replacement coverage 
obtained by the named insured.  In addition, an automatic 
application of the revised PIP statute may be susceptible to a 

constitutional challenge since it could be argued that such a 
statute substantially impairs the contractual rights of the insured 

with the insurance company thereby violating Article 1, Section 10 
of the Florida Constitution. 

How much does PIP cover under the revised statute? 
 
PIP covers up to $10,000 in medical and disability benefits and up to 

$5,000 in death benefits resulting from bodily injury, sickness, disease, 
or death arising out of the ownership, maintenance, or use of a motor 

vehicle (i.e., it’s related to the accident). 
 
NOTE:  The $5,000 in death benefits is now in addition to the 

$10,000 policy limits. 
 

When can I potentially recover the full $10,000 under PIP? 
 
Fla. Stat. § 627.736(1)(a)(3) essentially states that PIP will cover up to 

$10,000 if a medical doctor, osteopathic doctor, dentist, physician 
assistant, or an advanced registered nurse practitioner has determined 
that the injured person had an “emergency medical condition”.  A 

chiropractor cannot make this determination under the revised PIP 
statute. 

 
§ 627.732(16) – Definitions (effective January 1, 2013) 

 
“Emergency medical condition” means a medical condition 
manifesting itself by acute symptoms of sufficient severity, 



which may include severe pain, such that the absence of 
immediate medical attention could reasonably be expected to 

result in any of the following: 

1. Serious jeopardy to patient health; OR 

2. Serious impairment to bodily functions; OR 
3. Serious dysfunction of any bodily organ or part. 

When may my PIP benefits be limited to $2,500? 
 

Fla. Stat. § 627.736(1)(a)(4) essentially states that PIP will be limited to a 
maximum of $2,500 if any medical doctor, osteopathic physician, 
dentist, or chiropractor determines that the injured person did not have 

an emergency medical condition as defined above. 
 

What medical benefits does PIP cover? 
 
If the individual receives initial services and care1 within 14 days after 

the motor vehicle accident then generally PIP will cover 80% of all 
reasonable expenses2 for medically necessary3 medical, surgical, X-ray, 

dental, and rehabilitative services4, including prosthetic devises, and 
medically necessary ambulance, hospital, and nursing services. 

 

 

                                       
1 The initial services and care must be lawfully provided, supervised, ordered, or prescribed by 

a physician licensed under chapter 458 (i.e., medical practice) or chapter 459 (i.e., osteopathic 

medicine), a dentist licensed under chapter 466, or a chiropractic physician licensed under 

chapter 460 or that are provided in a hospital or in a facility that owns, or is wholly owned by, 

a hospital. Initial services and care may also be provided by a person or entity licensed under 
part III of chapter 401 which provides emergency transportation and treatment. 

 
2 In deciding whether the amount of a charge is reasonable, the Court and/or Jury may 

consider evidence of:  (1) usual and customary charges and payments accepted by the provider 

involved in the dispute; (2) reimbursement levels in the community; (3) reimbursements levels 

in various federal and state medical fee schedules applicable to automobile coverages; and (4) 
any other evidence relevant to the reasonableness of the charges.  A medical provider, however, 

may not be awarded an amount that exceeds the amount the provider customarily charges for 

like services or supplies. 

 
3 “Medically necessary” refers to a medical service or supply that a prudent physician would 
provide for the purpose of preventing, diagnosing, or treating an illness, injury, disease, or 

symptom in a manner than is:  (1) In accordance with generally accepted standards of medical 

practice; (2) Clinically appropriate in terms of type, frequency, extent, site, and duration; and 

(3) Not primarily for the convenience of the patient, physician, or other health care provider. 

 
4 According to the Florida Civil Jury Instructions, services include, but are not limited to, 
treatment, diagnostic studies, and supplies provided by the medical provider to the insured. 

 



What happens if I wait more than 14 days after my auto accident to seek 
initial treatment? 

 
You will not be able to recover PIP benefits.  To preserve your potential 

eligibility for PIP benefits, it is extremely important that you seek 
treatment within 14 days of your auto accident, regardless of your 
condition. 

 
What medical benefits does the revised PIP statute expressly exclude? 

 

Medical benefits do not include massage5 or acupuncture, regardless of 
the person, entity, or licensee providing massage or acupuncture, and a 

licensed massage therapist or licensed acupuncturist may not be 
reimbursed for medical benefits under this section. 

 

Will PIP cover treatment other than initial services and care? 
 

Possibly.  Fla. Stat. § 627.736(1)(a)(2) states that upon referral by a 
medical doctor, osteopathic doctor, dentist, or chiropractor, followup 
services and care consistent with the underlying medical diagnosis 

rendered may be provided.  Among the providers listed in the current PIP 
statute, a physical therapist licensed under chapter 486 is also included. 

 

Once a medical provider submits the appropriate paperwork requesting 
payment from an insurer, how long does the insurer have before the PIP 

benefits are overdue? 
 
Generally, PIP insurance benefits are overdue if not paid within 30 days 

after the insurer is furnished written notice of the fact of a covered loss 
and of the amount of same.  However, under the revised statute, an 
insurer may have an additional 60 days to investigate if the insurer has a 

reasonable belief that a fraudulent insurance act has been committed. 
 

Is the insurance company allowed to reduce a medical provider’s bill 
based on a fee schedule? 

Possibly.  Fla. Stat. § 627.736(5)(a)(1)(f) states that the insurer may limit 
reimbursement to 80% of 200% of the allowable amount under: 
 

                                       
5 “Massage” means the manipulation of the soft tissues of the human body with the hand, foot, 

arm, or elbow, whether or not such manipulation is aided by hydrotherapy, including colonic 
irrigation, or thermal therapy; any electrical or mechanical device; or the application to the 

human body of a chemical or herbal preparation. 



(I) the participating physicians fee schedule of Medicare Part B, 
except as provided in sub-sub-subparagraphs (II) and (III). 

 
(II) Medicare Part B, in the case of services, supplies, and care 

provided by ambulatory surgical centers and clinical 
laboratories. 
 

(III) The Durable Medical Equipment Prosthetics/Orthotics and 
Supplies fee schedule of Medicare Part B, in the case of durable 
medical equipment. 

However, if such services, supplies, or care is not reimbursable under 

Medicare Part B, the insurer may limit reimbursement to 80% of the 
maximum reimbursable allowance under workers’ compensation.  
Services, supplies, or care that is not reimbursable under Medicare or 

workers’ compensation is not required to be reimbursed by the insurer. 
 
Is the insurer required to do anything before reducing a medical 

provider’s bill based on a fee schedule? 
 

Fla. Stat. § 627.736(5)(a)(5) goes into effect on July 01, 2012, and states 
that an insurer may limit payment based on the fee schedules listed in 
the statute only if the insurance policy includes a notice at the time of 

issuance or renewal that the insurer may limit payment based on the fee 
schedules listed. 

 
How long does a medical provider have to submit a bill to an insurer for 
PIP benefits before it is considered untimely? 

 
As a general rule, Fla. Stat. § 627.736(c) states that with respect to any 
treatment or service, other than medical services billed by a hospital or 

other provider for emergency services, the statement of charges must be 
postmarked or electronically transmitted within 35 days after the date of 

service. 
 
Are there any circumstances where a medical provider can submit a bill 

after the 35-day deadline? 
 
Yes, under the following circumstances a medical provider may submit a 

bill after the 35-day deadline: 

1. If the medical provider is submitting a bill for past due amounts 
that were previously billed on a timely basis. 

 

2. If the provider submits to the insurer a notice of initiation of 
treatment within 21 days after its first examination or treatment 



of the claimant then the time period to submit the bill is 
extended from 35 days to 75 days. 

 
3. If the insured fails to give the provider the correct name and 

address of the PIP insurer, then the provider has 35 days from 
the date that the provider obtains the correct information to 
submit the statement of the charges to the correct PIP insurer. 

 
4. A provider for emergency services and care rendered in a 

hospital emergency department or for transport and treatment 

rendered by an ambulance provider are not required to submit 
a bill within 35 days from the date of treatment. 

 
5. If an insurer pays only a portion of a claim or rejects a claim 

due to an alleged error in the claim, the insurer, at the time of 

the partial payment or rejection, shall provide an itemized 
specification or explanation of benefits due to the specified 

error.  Upon receiving the specification or explanation, the 
person making the claim, at the person's option and without 
waiving any other legal remedy for payment, has 15 days to 

submit a revised claim, which shall be considered a timely 
submission of written notice of a claim. 

What is the consequence of untimely submitting a bill to an insurer? 
 

The insurer is not required to pay the bill and the medical provider may 
not bill the injured party for the charges that were not paid based on the 
untimely submission. 

 
Are there any requirements pertaining to the form and content of a bill? 

 

Yes.  Fla. Stat. § 627.736(d) states that all statements and bills for 
medical services rendered must be submitted to the insurer using one of 

the following: 

1. Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) 1500 form; 

OR 
 

2. UB 92 form; OR 

 
3. Any other standard form approved by the office or adopted by 

the commission. 

All providers, other than hospitals, must include on the applicable claim 

form the professional license number of the provider in the line or space 



provided for “Signature of Physician or Supplier, Including Degrees or 
Credentials.” 

 
An insurer is not considered to have been furnished with notice of the 

amount of covered loss or medical bills due unless the statements or bills 
comply with this paragraph and are properly completed in their entirety 
as to all material provisions, with all relevant information being provided. 

 
What information is a medical provider required to provide to an insurer 
upon request? 

 
Fla. Stat. § 627.736(6)(b) requires a medical provider, upon request of an 

insurer, to provide the insurer at the insurers own expense with the 
following: 

 A written report of the history, condition, treatment, dates, and 
costs of such treatment of the injured person; 

 

 Why the items identified by the insurer were reasonable in amount 

and medically necessary, together with a sworn statement6 that 
the treatment or services rendered were reasonable and necessary 
with respect to the bodily injury sustained and identifying which 

portion of the expenses for such treatment or services was 
incurred as a result of such bodily injury; 

 

 Produce and allow the inspection and copying of the medical 

provider’s records regarding such history, condition, treatment, 
dates, and costs of treatment if this does not limit the introduction 
of evidence at trial. 

Is an insurance company required to notify me when benefits are 

exhausted? 

Upon request, the revised PIP statute now requires that, in a dispute, the 

insurer must notify the claimant or the assignee that benefits are 
exhausted within 15 days after the benefits have exhausted.  In addition, 
an insurance company is now required to maintain a log of PIP benefits 

paid by the insurer on behalf of the insured. 
 

NOTE:  We strongly recommend that all assignments of benefits 
contain such request.  For a copy of our most updated assignment 
of benefits that we recommend, please visit our website at 

http://www.weinstein-law.com.  Once on the website, click on 

                                       
6 The sworn statement must read as follows:  “Under penalty of perjury, I declare that I have 

read the foregoing, and the facts alleged are true, to the best of my knowledge and belief.” 

http://www.weinstein-law.com/


“Client Login” in the upper left-hand corner and create a new-user 
account. 

 
Is a disclosure and acknowledgement form required for every date of 

service? 
 
No.  Fla. Stat. § 627.736(e)(1) requires that a disclosure and 

acknowledgement form must be executed by the insured person or his or 
her guardian at the initial treatment or service provided.  The most up to 
date standard disclosure and acknowledgment form can be retrieved 

from the website of the Florida Office of Insurance Regulation at 
http://www.floir.com/ or by visiting our website at 

http://www.weinstein-law.com.  Once on the website, click on “Client 
Login” in the upper left-hand corner and create a new-user account. 
 

For subsequent treatments or service, the provider must maintain a 
patient log signed by the patient, in chronological order by date of 

service, which is consistent with the services being rendered to the 
patient as claimed. 

 

Is the failure to attend an examination under oath (EUO) grounds for 
denial of PIP benefits? 

 

Possibly.  Fla. Stat. § 627.736(6)(g) states that an insured, including an 
omnibus insured, seeking PIP benefits must comply with the terms of the 

policy, including submitting to an EUO, which is now a condition 
precedent to receiving benefits (effectively overruling the Florida Supreme 
Court’s decision in Custer Medical).  This means that benefits can be 

denied, in there entirety, if the insured refuses to be examined under 
oath. 

 

NOTE:  There doesn’t appear to be anything in the revised statute 
that would alter the reasoning of Shaw v. State Farm Fire and 
Casualty Company, which stated that assignee medical providers 
are not required to attend EUOs. 

 
Is the failure to attend a compulsory medical examination (aka 
independent medical examination) grounds for denial of PIP benefits? 

 
Possibly.  Fla. Stat. § 627.736(7)(b) states that “if a person unreasonably 

refuses to submit to or fails to appear at an examination, the personal 
injury protection carrier is no longer liable for subsequent personal 
injury protection benefits.  An insured’s refusal to submit to or failure to 

appear at two examinations raises a rebuttable presumption that the 
insured’s refusal or failure was unreasonable.” 

 

http://www.floir.com/
http://www.weinstein-law.com/


Will my insurance premiums go down as a result of the revised PIP 
statute? 

 
Time will tell.  According to Governor Rick Scott, “By helping reduce 

fraudulent auto accident claims, this legislation will benefit the 
pocketbooks of every Florida family who drives an automobile.”  In 
addition, the revised statute mandates that insurers must submit, by 

October 01, 2012, a rate filing to the Office of Insurance Regulation with 
at least a 10 percent rate reduction unless insurance companies explain 
in detail why they cannot cut rates.  A 25 percent reduction is provided 

for through a second rate filing due Jan. 1, 2014, but insurance 
companies again can avoid it with an explanation. 

 
______________________________________________________________________________ 
Disclaimer:  All information and documents contained herein have been 

prepared for informational and educational purposes only and should 
neither be construed as legal advice nor a legal opinion.  The information 

and documents herein are general in nature and since the law changes 
frequently and may be interpreted or applied differently depending on 
your location and the specific facts and circumstances of your situation, 

the information or use of the documents in this packet is not a substitute 
for the advice of a lawyer.  Lastly, the distribution or review of this 
information in no way creates an attorney/client relationship.  For case- 

specific advice, please do not hesitate to contact the Weinstein Law Firm 
at (954) 757-7500. 

______________________________________________________________________________ 


