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The Centers for Medicare & Medicaid Services’ 2011 
outpatient prospective payment system proposed rule 
clarifies supervision requirements for certain 
nonsurgical services. 

CMS Proposes Revisions to 
Nonsurgical Services Supervision 
Requirements in Proposed Rule 
Over the last couple years, the Centers for Medicare & Medicaid 
Services (CMS) has clarified and refined the rules relating to 
physician supervision of hospital outpatient services.  CMS 
currently requires direct supervision for outpatient therapeutic 
services in hospital outpatient departments.  Historically, direct 
physician supervision was assumed in on-campus settings.  
However, in the preamble of the 2009 outpatient prospective 
payment system (OPPS) rule, CMS “clarified” that assumed 
supervision did not mean that no supervision was required, and 
that hospitals must ensure supervising physician presence and 
immediate availability to meet the direct-supervision requirement 
that applies to most outpatient therapeutic services and to many 
diagnostic services. 
 
The preamble language in the 2009 OPPS rule generated 
numerous comments and requests for clarification, which CMS 
addressed in part in the 2010 OPPS final rule.  In the 2010 OPPS 
final rule, CMS provided a somewhat more flexible approach 
than the 2009 OPPS preamble and interpreted direct supervision 
on the hospital campus or in an on-campus provider-based 
department (PBD) to mean that “the supervisory physician or 
nonphysician practitioner must be present on the same campus 
and immediately available to furnish assistance and direction 
throughout the performance of the procedure.”  For details on the 
2010 OPPS final rule, see On The Subject titled “CMS Finalizes 
Requirements for Supervision of Hospital Outpatient Services” at 
http://www.mwe.com/index.cfm/fuseaction/publications.nldetail/
object_id/85e58419-e300-4d81-b478-92671453da92.cfm.  CMS 
defined “in the hospital” as areas in the main building(s) of  
a hospital under the ownership and financial and administrative 

control of the hospital; which are operated as part of the hospital 
and for which the hospital bills the services furnished under the 
hospital’s CMS Certification Number.  For off-campus PBD’s of 
hospitals, the physician or nonphysician practitioner must be 
present in the off-campus PBD and immediately available to 
furnish assistance and direction throughout the performance of 
the procedure. 
 
Although the 2010 OPPS rule addressed some of the provider 
community’s concerns, many hospitals, particularly rural 
hospitals and critical access hospitals (CAHs), commented that 
physicians or nonphysician practitioners are not always available 
when therapeutic services need to be provided, particularly 
services of long duration.  In response, CMS has identified  
a limited set of nonsurgical services for which direct supervision 
is required only for initiation of the service, followed by a general 
supervision requirement for the remainder of such service in the 
2011 OPPS proposed rule, 75 Fed. Reg. 46302 (August 3, 2010).  
Unlike direct supervision, where physician presence is required, 
services provided under general supervision are furnished under 
the overall direction and control of the physician or nonphysician 
practitioner, but his or her physical presence is not required 
during the performance of the procedure. 
 
In the 2011 OPPS proposed rule, CMS has listed specific “non-
surgical, extended duration therapeutic services” that are eligible 
for the proposed hybrid supervision requirement.  The list 
includes services with lengthy monitoring components and low 
risk of complications that would require the assistance and 
direction of the supervising physician or nonphysician 
practitioner after assessment.  Such services include a limited 
number of injection, infusion and observation services, but not 
chemotherapy or blood transfusions. 
 
For these non-surgical, extended duration therapeutic services, 
direct supervision is required only for initiation of the service, 
followed by a general supervision requirement for the remainder 
of the service.  CMS defines “initiation of the service” as “the 
beginning portion of a service ending when the patient is stable 
and the supervising physician or appropriate nonphysician 
practitioner believes the remainder of the service can be delivered 
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safely under [his or her] general direction and control without 
their physical presence on the hospital campus or in the [PBD] of 
the hospital.” 
 
Comments to the proposed rule may be submitted through August 
31, 2010.  The proposed changes would be applicable to services 
furnished on or after January 1, 2011.  
 
For more information, please contact your regular McDermott 
lawyer, or:  
Joan Polachek: +1 312 984 7556 jpolacheck@mwe.com 
Monica Wallace: +1 312 984 7757 mwallace@mwe.com 
 
For more information about McDermott Will & Emery visit:  
www.mwe.com 
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