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Proposed Hospice Rule Tackles 
Aggregate Cap Calculation, Face-to-
Face Encounter Rule and Quality 
Reporting
By: Carel T. Hedlund and Lisa D. Stevenson

After substantial litigation over CMS’s method for counting Medicare beneficiaries 

in its hospice aggregate cap calculation, CMS has now proposed to revise the 

hospice cap regulation to include proportional counting methodology.

On April 28, 2011, CMS proposed changes to hospice cap calculations for FY 2012 

and beyond, as well as changes to the hospice face-to-face encounter 

requirements. The proposed rule also sets forth how CMS proposes to implement a 

hospice quality reporting program. The proposed rule was published in the Federal 

Register on Monday May 9 and can be found here [PDF]. Although the May 9 

Federal Register indicated that CMS would accept comments on the proposed rule 

until July 8, 2011, CMS later published a correction [PDF] indicating the comment 

period expires on June 27, 2011.

Aggregate Cap Calculation

As discussed in previous Payment Matters articles (“Two More Courts Invalidate 

CMS's Regulations for Calculating Hospice Cap” and “CMS Capitulates, Issues 

Ruling Granting Relief in Hospice Cap Challenges”), Medicare pays a hospice 

provider a predetermined fee for each day that an eligible patient receives hospice

services. The hospice benefit includes an annual per-beneficiary cap, applied 

retrospectively and in the aggregate, to limit the total amount that can be paid to a 

hospice each year. A number of district courts and two appellate courts have held 

that CMS’s counting methodology, which counts a beneficiary only in a single year, 

is invalid because it is contrary to the express direction in the enabling statute to 

allocate a patient’s stay across multiple fiscal years “to reflect the proportion of 

hospice care that each such individual was provided in a previous or subsequent 
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accounting year” (42 U.S.C. § 1395f(i)(2)(C)). Throwing in the towel, CMS issued a 

Ruling on April 14, 2011 granting relief to any hospice provider that has a properly 

pending administrative appeal on this issue. In order to avoid further litigation, CMS 

has now proposed to change its hospice cap regulation to include a proportional 

counting methodology.

Beginning with the 2012 cap year, the proposed rule would change the current 

hospice aggregate cap methodology, which CMS calls the “streamlined method,” 

and adopt a patient-by-patient proportional methodology. The proposed rule 

explains that:

under the proposed patient-by-patient proportional methodology 

a hospice includes in its number of Medicare beneficiaries only 

that fraction which represents the portion of a patient’s total days 

of care in all hospices and all years that was spent in that 

hospice in that cap year, using the best data available at the time 

of the calculation. We propose that the whole and fractional 

shares of Medicare beneficiaries’ time in a given cap year would 

then be summed to compute the total number of Medicare 

beneficiaries served by that hospice in that cap year.

Under the proposed rule, any hospice provider that has had its cap calculated 

under the proportional method for any year prior to FY 2012, as a result of judicial 

action or application of the Ruling, would have to continue using the proportional 

method. Hospices that have not had their hospice caps calculated by the 

proportional method may make a one-time election to continue to have their caps 

determined under the “streamlined method.” This election must be made within 60 

days following the receipt of the 2012 cap determination.

Hospice providers that elect to have their cap determinations calculated using the 

streamlined methodology may later elect to have their cap determinations 

calculated pursuant to the patient-by-patient proportional methodology by either 

electing to change to the patient-by-patient proportional methodology or by 

appealing a cap determination calculated using the streamlined methodology to 

determine the number of Medicare beneficiaries. However, once a hospice has had 
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its cap determination calculated using the patient-by-patient proportional 

methodology for any cap year it must continue to have its cap calculated using this 

methodology.

According to CMS, contractors will provide hospices with instructions regarding the 

cap determination methodology election process.

Face-to-Face Encounter

In the final hospice rule issued in November 2011, CMS implemented the provision 

of the Affordable Care Act that requires that a physician have a face-to-face 

encounter with a hospice patient before the 180th-day recertification . In that final 

rule, CMS required that the face-to-face encounter be performed by the same 

hospice physician who certified the terminal illness, and that this encounter take 

place “no more than 30 calendar days prior to the 3rd benefit period recertification” 

and “no more than 30 calendar days prior to every recertification thereafter.”

Many hospices and physicians objected to the requirement that the same physician 

perform both the face-to-face encounter and the recertification of terminal illness, 

asserting that it would limit access to hospice care, especially in rural areas. In 

response, CMS has now proposed to ease the requirement. Under the proposed 

rule, any hospice physician can perform the face-to-face encounter and provide the 

clinical findings to the hospice physician who then can recertify the terminal illness, 

a requirement for continued eligibility for hospice services.

CMS also clarified in the proposed rule that the face-to-face encounter must occur 

prior to, but no more than 30 calendar days prior to, the third benefit period 

recertification, and every benefit period recertification thereafter. CMS was 

concerned that hospices may have interpreted the current regulatory language to 

mean that the encounter could occur no earlier than 30 days prior to the 

recertification period but could take place after the beginning of the recertification 

period.

Quality Reporting

The Affordable Care Act provides that, beginning with FY 2014, CMS shall reduce 

the annual market basket update by 2 percentage points for any hospice that does 
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not comply with quality data submission requirements. To implement this provision, 

CMS proposes that hospices submit the following data:

 Data on the National Quality Forum (NQF) measure on pain management 

(NQF #0209), by April 2013;

 Data on a structural measure related to Participation in a Quality Assessment 

and Performance Improvement (QAPI) Program that Includes at Least Three 

Quality Indicators Related to Patient Care, by January 31, 2013; and 

 A voluntary submission of the proposed structural measure, including a 

description of each of the patient-care focused quality indicators.

Ober|Kaler’s Comments

Hospices that haven’t already obtained the use of the proportional method for the 

hospice cap will need to assess the calculations of their caps under both the 

streamlined method and the new proportional method, to determine which is more 

advantageous to them. In addition, hospices now will face the same kind of quality 

reporting as other providers, and should take every opportunity to comment on the 

appropriateness of the quality measures. Down the road, their annual payment will 

depend heavily on their submission of these quality data, so care must be taken to 

ensure they are in a position to comply with the reporting requirements.




