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OIG Advisory Opinion No. 07-19, posted on the OIG's website 
on January 3, 2008, responds to an inquiry as to whether a 
radiology practice can prepare a written report of its 
interpretation of a radiology procedure for patients of a 
critical access hospital without charge, without violating the 
federal antikickback statute (FAS). As discussed below, the 
OIG's response reflects consideration of two important issues:
(1) the relationship of Medicare payment principles to the 
FAS, and (2) services which hospital-based physicians can be 
required to provide to hospitals, without payment, consistent 
with the FAS.  

The OIG states that the hospital had asked whether the 
radiology group's preparation of the written report for the 
hospital's medical records without charge to the hospital 
implicated the FAS. A footnote to the opinion indicates that 
the issue may have surfaced during contract negotiations. 
The radiologists had requested payment from the hospital for 
preparing the reports. In all likelihood, they asserted that 
providing these services for free would violate the FAS. The 
hospital sought confirmation from the OIG that that would not
be the case. 

Old Issue Revisited 
As discussed most recently in our Spring 2005 Health Law 
Alert ("OIG's Supplemental Hospital CPG Looks at Hospital-
based Physicians"), similar issues have been debated by 
hospitals and hospital-based physicians (e.g., pathologists, 
radiologists, and anesthesiologists) since the OIG issued a 
Management Advisory Report in 1991 addressing contract 
arrangements that potentially violate the FAS. In fact, 
payment for the cost of radiology report preparation is not a 
new issue. Approximately 15 years ago, an OIG attorney 
responded to an inquiry from counsel for the American 
College of Radiology (ACR) seeking guidance regarding 
hospital demands that radiologists pay the hospital for 
transcribing the radiologist's interpretation. The ACR attorney 
asserted that because the cost of transcription was part of 
the hospital's operating costs for which it received payment 
from Medicare, the hospital would be seeking a duplicate 
payment from the radiologists in violation of the FAS. The 
OIG attorney agreed, to a point. The OIG attorney indicated 
that the OIG would not express an opinion on how Medicare 
and Medicaid paid for hospital transcription costs. However, 
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he concluded that "[i]f a hospital demands payment from a 
hospital-based physician ostensibly for services that the 
hospital has already received reimbursement for through the 
prospective payment system, the [FAS] may be implicated." 

OIG Analysis 
In contrast to the general response to the ACR's informal 
inquiry, in the advisory opinion, the OIG specifically 
determined whether the arrangement violated FAS based on 
applicable Medicare payment principles. The OIG stated that, 
according to CMS, in order for a radiologist to receive 
Medicare payment for an interpretation of a radiology 
procedure for a hospital patient, the radiologist had to 
prepare a written report for the hospital's medical records. A 
critical access hospital was required to maintain medical 
records satisfying regulatory standards, but it was not 
required to bear the cost of preparing a report documenting 
the radiologist's services. Based on these Medicare principles, 
the OIG concluded that the radiologists' provision of written 
reports for hospital Medicare patients without charge to the 
hospital was not "remuneration" paid to the hospital. In fact, 
if the hospital paid the radiologists for preparing the report, 
the radiologists would receive double payment for the same 
service — one time through receipt of Medicare payment for 
the professional component service, and a second time from 
the hospital. The OIG's analysis — effectively providing for 
the entity that received Medicare payment for the service to 
bear its related cost — makes eminent sense. This is more 
obvious when the arrangement involves the mirror image of 
that addressed by the OIG — when the source of referrals or 
other Medicare business (e.g., hospital) attempts to shift 
costs for which the hospital receives Medicare payment to the 
recipient of its Medicare business (e.g., hospital-based 
physician). In those instances, the cost-shifting may violate 
the FAS.  

The OIG recognized that while the FAS prohibits only 
remuneration paid for referrals or similar activities related to 
goods and services payable under a federal health care 
program, financial arrangements for services furnished to 
patients whose care is covered under other arrangements can 
result in payment of prohibited remuneration (just as a 
contract related to private-pay patients can result in a 
compensation arrangement under the federal self-referral 
(Stark) law). Therefore, the OIG separately addressed the 
issue in connection with radiology reports for hospital patients
whose services were not covered by Medicare. The OIG 
stated that it was uncertain how other payers paid for the 
cost of preparing radiology reports. Therefore, unlike in the 
case of reports for Medicare patients, the OIG was unable to 
conclude that the radiologists' provision of reports for non-
Medicare patients would not result in payment of 
remuneration to the hospital. 

The OIG analyzed application of the FAS to those 
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arrangements based on the Supplemental Compliance 
Guidance (SCG) for hospitals which it had published in 
January 2005. See 70 Fed. Reg. 4858 (Jan. 31, 2005). The 
OIG had then stated that if an exclusive contract 
arrangement between a hospital and hospital-based 
physicians was consistent with fair market value, taking into 
account the value of the exclusivity to the physicians, then "in
an appropriate context," requiring hospital-based physicians 
to perform "reasonable administrative or limited clinical 
duties directly related to the hospital-based professional 
services at no or a reduced charge" would not violate the 
FAS. 70 Fed. Reg. at 4867. The OIG concluded that the 
radiologists' preparation of reports appeared to be a 
reasonable and limited service directly related to their 
professional services that were furnished under their 
exclusive relationship with the hospital. 

In further support of its decision that it would not impose 
sanctions as a result of this arrangement, the OIG made 
several statements that would apply arguably to many, if not 
most, arrangements between hospitals and hospital-based 
physicians. The OIG stated that the arrangement was unlikely
to lead to overutilization of federally payable services or 
increased cost to federal programs. Additionally, the 
radiologists' ability to generate additional Medicare Part B 
billings in order to recover the cost of preparing reports for 
non-Medicare beneficiaries was limited by the nature of their 
hospital-based specialty.  

Conclusion 
Although the OIG expressed no opinion regarding 
arrangements that did not involve critical access hospitals, 
the analytical approach used by the OIG to determine 
whether the hospital or radiologists should bear the cost of 
report preparation should be useful to hospitals and hospital-
based physicians (and potentially other physicians negotiating
payment arrangements with hospitals). However, reliance on 
the entity that received related Medicare payments will not 
always lead to a clear result. The OIG had the benefit of 
specific advice from CMS regarding Medicare payment for the 
particular cost at issue. In the absence of such advice, it is 
sometimes difficult or impossible to determine how a 
particular cost — which is a component of a reimbursable 
health care service — is paid by Medicare.  

The OIG also made clear that because other payers may use 
different payment principles, an analysis limited to Medicare 
payment principles may not be adequate. Application of the 
FAS to the cost of services provided to individuals who are 
not Medicare beneficiaries may need to be made on a 
different basis. The OIG relied on the supplemental CPG for 
hospitals. CPG statements relating to uncompensated 
services provided by hospital-based physicians have been 
subject to varying interpretation since its publication. 
Unfortunately, the OIG's determination sheds little light on 
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when services can be provided by hospital-based physicians 
without charge, including what services will be considered 
"reasonable" or "limited," and "directly related" to the 
physicians' professional services, and what is an "appropriate 
context" in which such services might be provided by 
hospital-based physicians on an uncompensated basis. 
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