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SPECIAL REPORT: TEXAS WILDFIRES RAISE QUESTIONS CONCERNING
APPLICATION OF TEXAS VALUED POLICY LAW

More than 180 fires broke out last week in Texas, in the midst of one of the worst droughts in history, leading to
mandatory evacuations of thousands of people and destroying many homes. Since December 21, 2010, nearly
1,100 homes and more than 2,300 other buildings and structures have been damaged or destroyed by fire in
Texas. Insurers were quick to respond to the outbreak of fires by setting up special hotlines or deploying
mobile catastrophe units to devastated areas to assist insureds who wish to report claims. As insurers and
adjusters begin to assess damages, some have questions concerning application of the Texas valued policy law.

Texas is one of 20 states that have valued policy laws, which generally require insurance companies to pay the
full amount of insurance in case of total loss regardless of the actual value of the property at the time of
loss. The valued policy statute in Texas, which has changed very little since it was enacted in 1879, is limited
to fire losses to real property. It reads:

FIRE INSURANCE: TOTAL LOSS OF REAL PROPERTY.

A fire insurance policy, in case of a total loss by fire of property insured, shall be held and
considered to be a liquidated demand against the company for the full amount of such
policy. This subsection does not apply to personal property.

Tex. Ins. Code § 862.053.

The language of the statute is incorporated into most property policies issued in Texas. While the statute and
concept are relatively simple, application of the statute to fire claims can often be difficult because there is no
bright-line rule for determining whether a fire-damaged building constitutes a “total loss by fire.”

The test for “total loss by fire” was first announced in 1896 by the Texas Supreme Court in Royal Ins. Co. v.
Mclntyre, 37 S.W. 1068, 1074 (Tex. 1896), which stated:

[W]e are of the opinion that there can be no total loss of a building so long as the remnant of the
structure standing is reasonably adapted for use as a basis upon which to restore the building to
the condition in which it was before the injury; that whether it is so adapted depends upon the
question whether a reasonably prudent owner, uninsured, desiring such a structure as the one in
question was before injury, would, in proceeding to restore the building to its original condition,
utilize such remnant as such basis....

The Texas Supreme Court more cogently stated the Mclntyre rule in 1965 when it stated:



Whether a building is an actual total loss by fire depends upon whether a reasonably prudent
owner, uninsured, desiring to rebuild, would have used the remnant for restoring the building.

Glen Falls Insurance Company v. Peters, 386 S.W.2d 529, 531 (Tex. 1965).

Thus, when assessing whether a damaged building is a “total loss by fire,” insurers and adjusters may find it
necessary to put themselves in the shoes of “a reasonably prudent owner, uninsured, desiring to rebuild,” and
then ask whether that owner “would have used the remnant for restoring the building.” This may not be a
difficult task if, for example, the fire-damaged building being assessed was a 1950s farm house with a pier and
beam foundation and the only remnants are part of the brick piers and the front steps. If, however, the
destroyed building was relatively recent construction in a desirable residential neighborhood and the slab and
driveway are largely undamaged while the remainder of the house has been destroyed, perhaps a reasonably
prudent uninsured owner desiring to rebuild would do so even if there is little else left of the original
building. It is easy to imagine many other close-call scenarios.

Even a fire-damaged building that has less damage may nevertheless arguably be a “constructive” total
loss. For example, a building may be repairable but subject to condemnation in accordance with city or county
ordinances requiring razing of buildings damaged beyond a certain percentage of the building. If, however, no
condemnation action is taken by local government and the building is repairable, the building may arguably not
be a constructive total loss despite the existence of a condemnation ordinance that may apply. The law in Texas
on the applicability of the valued policy law to a constructive total loss is unsettled.

There are a host of other issues that face insurers that could be affected by the valued policy law, including the
application of appraisal provisions commonly found in insurance policies when the insurer and insured disagree
on the amount of loss, and coverage for and limitations of additional living expenses in homeowners policies
and business income losses in commercial property policies when the insurer and insured disagree on the
applicability of the valued policy law.

We will track any litigation that arises from the recent wildfires and will report on any trends. Insurers or CAT
adjusters needing more information should contact any of our lawyers.
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