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A Summary of FWP Filing Requirements Under SEC and FINRA Rules 
 
Introduction 
 
In October 2010, FINRA released its Regulatory Notice 10-52.  Notice 10-52, among other things, applies FINRA’s 
filing and related requirements set forth in NASD Rule 2210 to broadly disseminated FWPs used by broker-dealers.  
(Our summary of the release may be found at: http://www.mofo.com/files/Uploads/Images/101026-Structured-
Thoughts.pdf.) 
 
Market participants have now been reminded of the applicability of the FINRA rules to FWPs.  Because both the 
SEC’s filing rules and FINRA’s rules apply to these documents, as a brief reference guide we have prepared the 
following summary of their respective rules.  These rules frequently come into play in connection with FWPs 
prepared for different types of structured products. 
  

 
 
IN THIS ISSUE: 
 
A Summary of FWP Filing 
Requirements Under SEC and 
FINRA Rules …………….page 1 
 
SEC Proposes to Extend 
Effectiveness of  
Rule 206(3)-3T…………..page 4 
 
 
 
 



 

 2 
Attorney Advertising 

Volume 1, Issue 17 December 14, 2010 

Summary of Filing Requirements 

 SEC Rules FINRA Rules 

FWPs Required 
to Be Filed: 

“Issuer free writing prospectuses” 
(as defined in Rule 433(h)). 

FWPs prepared by an underwriter 
and disseminated on a broad, 
unrestricted basis. 

Any FWP containing the “final 
terms” of an offering. 

(Source: Rule 433(d)(1)) 

FWPs disseminated by a broker on a broad, 
unrestricted basis.  (Key example: a website that 
is not password protected.) 

Filing requirement covers: 

• Advertisements and sales literature 
concerning registered investment 
companies. 

• Advertisements and sales literature 
concerning public direct participation 
programs. 

• Advertisements concerning government 
securities. 

• Templates for written reports produced 
by, or advertisements and sales literature 
concerning, an investment analysis tool 
(as defined in Rule IM-2210-6). 

(Source: NASD Rule 2210(c)(2), (3), and (4)) 

Key Exclusions 
from Filing: 

FWPs containing solely preliminary 
terms. (Rule 433(d)(5)(i)) 

FWPs that do not contain 
substantive changes from an FWP 
that was previously filed with the 
SEC. (Rule 433(d)(1)(3)) 

Advertisements and sales literature that 
previously have been filed and that are to be 
used without material change. (NASD Rule 
2210(c)(8)(A)) 

 

Required 
Timing of 
Filing: 

Date of first use.  

For “final terms FWPs,” within two 
days of the later of the date such 
final terms have been established 
and the date of first use. 

(Source: Rule 433(d)(1), Rule 
433(d)(5)(ii)) 

Generally, within 10 days of first use or filing.  
(NASD 2210(c)(2)) 

Sales literature concerning bond mutual funds 
that include or incorporate bond mutual fund 
volatility ratings must be filed at least 10 business 
days prior to use (or such shorter period as 
FINRA may allow in particular circumstances). 
(NASD Rule 2210(c)(3)) 

Review and 
Liability Issues: 

Subject to Section 11 liability under 
the 1933 Act for misstatements. 

Must be approved by a registered principal of the 
member. (NASD Rule 2210(b)(1)) 

Subject to the content standards of Rule 2210(d). 
(Accurate, “fair and balanced,” and related 
requirements.) 
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 SEC Rules FINRA Rules 

Document 
Retention 
Requirements: 

Three years after the initial offering 
of the securities.  (Rule 433(g)) 

FINRA members must maintain all 
advertisements, sales literature, and 
independently prepared reprints in a separate file 
for a period beginning on the date of first use and 
ending three years from the date of last use. 
(NASD Rule 2210(b)(2)) 

 

Please note that, as per its September 2009 proposals to amend NASD Rule 2210, FINRA’s filing requirements, 
particularly as to structured products, are subject to change.1  We intend to issue a client alert in the event of any 
material developments in this area. 

 

                                                  
1 The rules proposed in September 2009 may be found at: 
http://www.finra.org/web/groups/arbitrationmediation/documents/industry/p120006.pdf.  
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SEC Proposes to Extend Effectiveness of Rule 206(3)-3T 

In December 2010, the SEC proposed to extend the sunset provision of Rule 206(3)-3T.1  The rule is 
currently scheduled to expire on December 31, 2010.  However, if so extended, the rule will expire on 
December 31, 2012.   

Rule 206(3)-3T had initially been adopted as an interim rule by the SEC in 2007 in order to provide an 
alternative means for investment advisers registered as broker-dealers to satisfy the requirements of Section 
206(3) of the Advisers Act of 1940 (“Advisers Act”) when they act in a principal capacity in transactions with 
certain of their advisory clients.  We previously discussed the rule in our January 12, 2010 edition of 
“Structured Thoughts,”2 and have included below a summary of the rule. 

In proposing the extension, the SEC noted that, under the 2010 Dodd-Frank Act, it was required to complete 
a study and report as to the obligations of broker-dealers and investment advisers, including their respective 
standards of care.  The results of this effort could impact applicable regulations.  However, because the 
results will not be ready until after the current expiration date, and because any new regulations could take 
some time to draft and adopt, the SEC determined that it was appropriate to extend the temporary rule. 

As a key feature of its determination, the SEC noted that in connection with its examination of brokers’ 
activities under the rule, the SEC did not identify any cases of “dumping” securities into accounts covered by 
the rule.  (However, the SEC did note that it had encountered a variety of compliance issues of concern,3 
and was taking a variety of actions to address them, including referrals to its Division of Enforcement.) 

A short comment period for the proposal will end on December 20, 2010.  Industry participants may seek to 
use the comment period to address a number of issues with respect to the temporary rule.  For example, in 
the past, the SEC expressed its belief that broker-dealers did not rely to a significant extent on the rule4 – 
industry participants that do in fact utilize the rule may wish to make this fact known to the SEC staff, and 
state that accordingly, the sunset should be delayed.  In addition, the temporary rule is not currently 
available for use in connection with sales of structured products.  The comment period may be used by 
industry participants to articulate whether and to what extent the rule could be extended to these types of 
offerings.  In doing so, broker-dealers could address the SEC’s potential questions as to whether these 
offerings have any greater risk of “dumping” than the other types of offerings that are permitted under the 
rule.5 

Background  

Under Section 206(3) of the Advisers Act, an investment adviser acting as principal for its own account 
cannot (1) sell any security to, or purchase any security from, a client; or (2) act as a broker-dealer for a 
person other than the client, effect any sale or purchase of any security for the account of the client, without 
(a) disclosing to the client in writing, prior to the completion of the transaction, the capacity in which it is 
                                                  
1 The proposing release may be found at: http://www.sec.gov/rules/proposed/2010/ia-3118.pdf. 
2 Available at: http://www.mofo.com/files/Publication/d3eca515-40a4-4991-adfc-
780d3a840532/Presentation/PublicationAttachment/5cab055d-f9d3-4a08-9bfe-
d1cf7e9ec618/100112Structured_thoughts_newsletter_vol_1.pdf. 
3 See pages 7-8 of the proposing release. 
4 See, for example, the letter from Andrew J. Donohue of the SEC to the Securities Industry and Financial Markets Association, dated 
August 9, 2010, indicating that the SEC’s Division of Investment Management would not recommend further SEC action on the rule.  
The letter may be found at: http://www.sec.gov/rules/final/2009/ia-2965a-sifma-letter.pdf.  
5 The SEC requested comment on this question in its 2007 adopting release, Release No. IA-2653 
(http://www.sec.gov/rules/final/2007/ia-2653.pdf). 

http://www.mofo.com/files/Publication/d3eca515-40a4-4991-adfc-780d3a840532/Presentation/PublicationAttachment/5cab055d-f9d3-4a08-9bfe-d1cf7e9ec618/100112Structured_thoughts_newsletter_vol_1.pdf
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acting, and (b) obtaining the client’s consent for the transaction, unless the investment adviser is not acting 
as such in connection with the transaction. 

The SEC adopted Rule 206(3)-3T in order to provide limited relief to investment advisers that are dually 
registered as broker-dealers (“Dual Registrants”) from the principal trading restriction under Section 206(3).  
The rule enables fee-based brokerage customers to convert their accounts to fee-based accounts subject to 
the Advisers Act or to commission-based brokerage accounts. 

Background of Rule 206(3)-3T 

Under Section 206(3) of the Advisers Act, Dual Registrants must provide written notice and obtain client 
consent on a transaction-by-transaction basis when trading as a principal with a client.  Rule 206(3)-3T 
provides Dual Registrants with an alternative means to comply with Section 206(3), while still requiring 
transaction-by-transaction disclosure.  Specifically, the Rule permits a Dual Registrant to engage in principal 
transactions with a non-discretionary advisory client, subject to the following conditions: 

• Blanket Written Notice and Revocable Consent.  The Rule requires the Dual Registrant to provide the client 
with a blanket written prospective notice and obtain the client’s blanket written revocable prospective 
consent with respect to principal transactions. 

• Eligible Securities.  The Rule applies to any principal trade that does not involve (1) a security issued by the 
Dual Registrant (or by an affiliate of the Dual Registrant) or (2) a transaction in which the Dual Registrant (or 
an affiliate of the Dual Registrant) acts as underwriter, other than offerings of non-convertible investment 
grade debt securities.6 

• Trade-by-Trade Disclosure/Client Consent.  The Rule requires that the Dual Registrant, prior to the 
completion of each principal transaction, (1) inform the client that the Dual Registrant is acting as principal 
for its own account with respect to the transaction and (2) obtain the consent from the client for the 
transaction.  The trade-by-trade disclosure and consent may be written or oral. 

• Confirmation Disclosure.  The Rule requires that the confirmation provided to the client under Rule 10b-10 of 
the Exchange Act, at or before completion of the transaction, indicate in Plain English that (1) the Dual 
Registrant disclosed to the client prior to the execution of the transaction that it may act in a principal 
capacity in connection with the transaction, (2) the client authorized the transaction, and (3) the Dual 
Registrant sold the security to or purchased the security from the client for its own account. 

• Annual Report.  The Rule requires that the Dual Registrant provide the client with a list of all principal trades 
that were executed in the client’s account during the prior year, including the date and price of the 
transactions. 

Investment advisers that trade in securities issued by, or underwritten by, affiliates should be mindful that these 
securities are not eligible securities (as discussed above) and therefore, the investment adviser must obtain consent 
for each transaction on a trade-by-trade basis.  The Rule does not relieve any investment adviser of its fiduciary 
obligations under the Advisers Act or other applicable provisions of federal law.  The SEC will continue to study how 
the rule is being used in connection with its work under the Dodd-Frank Act. 

 

                                                  
6 As noted above, the exemption for non-convertible investment grade debt securities underwritten by an affiliated broker-dealer does 
not extend to structured products that are investment grade debt.  Thus, for principal trades in structured products underwritten by an 
affiliate, the investment adviser must obtain consent on a trade-by-trade basis. 
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About Morrison & Foerster 
We are Morrison & Foerster—a global firm of exceptional credentials.  Our clients include some of the largest financial institutions, 
investment banks, Fortune 100, technology, and life science companies.  We’ve been included on The American Lawyer’s A-List for 
seven straight years, and Fortune named us one of the “100 Best Companies to Work For.”  Our lawyers are committed to achieving 
innovative and business-minded results for our clients, while preserving the differences that make us stronger.  This is MoFo.  Visit us 
at www.mofo.com.  © 2010 Morrison & Foerster LLP. All rights reserved. 

 
Because of the generality of this update, the information provided herein may not be applicable in all situations and should not be acted 
upon without specific legal advice based on particular situations. 


