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Being a plan sponsor isn’t just about 
setting up a plan to benefit you and 
your employees. With setting up a 

plan, there comes tremendous responsibil-
ity and exposure to liability. The problem 
is that as a plan sponsor, most of them 
don’t understand their role, so hopefully 
this article will ask questions and provide 
the answers you need to understand your 
role as a plan sponsor.

Q: Aside from setting up the plan, why 
should I care?

A:  Establishing a retire-
ment plan is an important 
decision, but it comes with 
a lot of responsibility that 
continues with the day to 
day administration of the 
plan. As a plan sponsor, 
you are a plan fiduciary 
which requires a duty of 
care that is the highest 
duty in law and in equity. 
Any breach of that duty 
will expose you to liabil-
ity. If you are also a plan 
trustee, that liability could 
be personal. As a plan 
sponsor, you must hire 
retirement plan provid-
ers to help you manage 
your plan, but you are still 
responsible for the work 
they do.

Q: Why am I liable if a participant di-
rects their investment in our plan?

A: A major misconception out there is 
that if a participant directs the investments 
under their account, then the plan spon-
sor cannot be liable for any losses. That 
is a misinterpretation of Section 404(c) of 
ERISA. In fact, you only avoid liability 
under ERISA §404(c) by offering partici-
pant direction is by managing the fiduciary 
process effectively. The only way to do 

that is by hiring a financial advisor with 
the background in retirement plans to 
assist you.  Too many plan sponsors have 
been sued for breach of fiduciary duty 
because they have no investment policy 
statement (IPS) or they haven’t reviewed 
their plan investments on an annual or 
semi-annual basis. The lesson here is to 
hire a financial advisor who will help 
manage the fiduciary process and avoid 
the financial advisor who shows up once 
in a while and doesn’t understand his or 
her role.

Q: Should I offer investment education 
and/or advice to plan participants?

A: While you are not legally required 
to provide investment education and/or 
advice, you should. The reason you should 
is that under the ERISA §404(c) regula-
tions,  in order for plan participants to 
exercise control for purposes of making it 
a participant directed plan, the fiduciaries 
must provide sufficient information to par-

ticipants so that they can make informed 
decisions. While Morningstar profiles and 
mutual funds prospectuses looks nice, it’s 
debatable whether those written materi-
als qualify as sufficient information. As a 
plan sponsor, you should see that provid-
ing education and/or advice is a powerful 
human resources tool. It will kill two birds 
with one stone, improving the retirement 
savings of plan participants while decreas-
ing the risk of participants suing for losses 
in their account because education and/or 
advice gives them sufficient information 

to exercise control and 
improve their invest-
ment performance. 

Q: With the fee dis-
closure regulations, do 
all I have to do is to get 
the disclosure from my 
provider?

A: With fee disclo-
sure regulations to be 
implemented in April, 
many retirement plan 
sponsors are under the 
assumption that their 
only role is to get the 
disclosure form and 
just put it in the back of 
their drawer. As a plan 
fiduciary, you have a 
duty of prudence and 
that duty requires you 
to only pay reason-

able plan expenses. The only way you can 
determine whether your fees are reason-
able is to take those disclosure forms 
and compare what you are receiving in 
services and what you are paying for them 
to what’s out there in the marketplace. 
There has been a tremendous amount of 
litigation concerning plans paying exces-
sive plan fees that it would be wise for 
plan sponsors to limit their liability by 
reviewing their plan fees on an annual 
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basis. While you don’t need a formal pro-
cess like an RFP (a request for proposal), 
you should consult with a retirement plan 
consultant or ERISA attorney to review 
the fees you are paying.

Q: I pay nothing for the administration 
of my plan, am I right?

A: There is no such thing as a free lunch 
or free plan administration. The myth of 
free administration is the biggest miscon-
ception that plan spon-
sors have about retire-
ment plans. Hopefully, 
the myth ends with fee 
disclosure Regardless 
of who is your third 
party administrator 
(TPA), you are paying 
for administration. 
The myth of free 
administration is usu-
ally associated with a 
mutual fund company 
or insurance company 
serving as the TPA. 
Since these providers 
charge very low or 
no upfront costs, plan 
sponsors often assume 
they paying nothing 
for plan administra-
tion. However, the fees 
are often tacked on to 
the plan’s investments either embedded 
in a more expensive share class or what is 
known as a wrap fee.

Q: What’s wrong with picking my (insert 
type of familial relationship) as the plan’s 
financial advisor?

A: Selecting a plan provider is a fidu-
ciary function and any poor selection of 
providers is a breach of fiduciary duty 
which may expose you to liability. Select-
ing plan providers needs to be conducted 
through a process of reviewing a number 
of competing plan providers and you need 
to document why you selected a certain 
provider. Simply picking your cousin as 
your financial advisor simply because 
he’s your cousin is not a proper exercise 
of your fiduciary duty. However, you may 
select your cousin as your financial advi-
sor in an arm’s length transaction and if 
you actually had a selection process where 
your cousin was selected for legitimate 
business reasons (and making your aunt 
happy isn’t one of them). 

Q: Should I use my payroll provider as 
my TPA?

A: While payroll providers are very 
good at providing payroll services, they 
have not been proven to be effective at 
administering retirement plans. While pay-
roll providers promise plan administration 
with seamless integration with payroll and 
low fees, the fact is that competent plan 
administration has very little to do with 
payroll. So since retirement plan admin-

istration has very little to do with payroll, 
pick a TPA that understands administration 
and retirement plan design. While one stop 
shopping has been a boon to consumers, it 
hasn’t worked especially well in the retire-
ment plan business.

Q: Should I pick the TPA who charges 
the lowest fee?

A: Do you pick your doctor based on 
price? I don’t think you did. While cost is 
certainly a consideration in choosing any 
plan provider, the competence of a TPA is 
a far more important criterion. Most plan 
sponsors are unaware of the TPA’s role 
and too often only know what the role is 
when they are liable for the incompetence 
of one. Not only will a good TPA provide 
competent plan administration, they can 
also maximize the use of employer contri-
butions with plan design. Too often plan 
sponsors waste money or don’t maximize 
their contributions (and tax deductions) 
because of inefficient plan design. 

Q; Doesn’t hiring a corporate trustee 

reduce my fiduciary liability?
A: There are really only two reasons to 

hire a corporate trustee for your retirement 
plan. The first is that if your plan requires 
an audit (which is for plans with 100 or 
more participants), you will save on audit-
ing costs because the use of a corporate 
trustee makes you eligible for a limited 
scope audit (which is less expensive than a 
full scope audit). The second reason is that 
no one at the plan sponsor wants to serve 

as a trustee. Since a 
corporate trustee tends 
to serve in a non-
discretionary position 
(they act at the behest 
of the plan sponsor), 
they do very little in 
minimizing a plan 
sponsor’s liability as a 
fiduciary.

Q: If my Plan has 
an ERISA bond, do I 
need fiduciary liability 
insurance?

A: Any plan that is 
subject to the terms of 
ERISA are required to 
get an ERISA bond, 
which only protects 
plan assets against 
theft. Fiduciary liabil-
ity insurance is pur-

chased to protect plan fiduciaries including 
the trustees from litigation for any claims 
of breach of fiduciary duty. It would be 
wise for any retirement plan sponsor to 
purchase fiduciary liability insurance.


