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I've seen several blog posts in early 2010 that state the conclusion that a life estate is not entitled 

to obtain a step-up in basis upon the life tenant's death in 2010, but I have yet to see any analysis 

on how those lawyers got to their conclusion.  Congress is well aware of the existence of life 

estates, as Internal Revenue Code Section 2036 specifically addresses them; if Congress intended 

to exclude life estates from receiving a step-up in basis under Internal Revenue Code Section 

1022, it seems that Congress would have specifically mentioned them, as it did with several 

other common estate planning techniques. 

To qualify for the step-up in basis under 2010 tax law, an asset must be considered to be owned 

by the decedent under Section 1022(d) and considered to be acquired from the decedent under 

Section 1022(e).  To determine whether a reserved life estate is entitled to a step-up in basis, the 

issue needs to be broken down into 2 questions. 

Question 1:  At the time of death, does a decedent “own” the property which is the subject of a 

reserved life estate? 

It is true that Section 1022(d) does not include life estates in its description of special rules on 

what is considered owned by the decedent, but life estates could be covered by the general rule.  

Reserved powers of appointment are less commonly utilized and not as well-known, but were 

expressly excluded under Section 1022(d)(1)(B)(iii), so Congress knew how to exclude certain 

planning techniques when it wanted to do so. If life estates were intended to be excluded, why 

were they not specifically mentioned?  A power of appointment is not a possessory interest, yet 

Congress took pains to exclude it from the possibility of a step-up in basis.  It seems illogical for 

Congress to have specifically excluded a nonpossessory interest but to be silent if it also intended 

to exclude a possessory interest such as a life estate.  Further, it is possible that the phrase “at the 

time of death” could be interpreted to exclude a life estate, because death terminates the interest, 

but since a reserved power of appointment was specifically mentioned and would also terminate 

at death, it doesn’t appear that the “at the time of death” phrase was intended by Congress to 

mean “after” death.  I therefore conclude that Congress must not have intended to exclude 

reserved life estates from the definition of what is owned by a decedent at the time of death. 

I cannot speak for all 50 states, but under Massachusetts law, the life tenant has exclusive 

possession of the entire property during the life tenant’s lifetime.  The life tenant is entitled to all 

the rents and profits from the property and pays all current real estate taxes. 

Remainderpersons do not have the right to petition for partition because they do not have a 

present possessory interest in the premises.  At the time of the life tenant’s death, the life tenant 

has an ownership interest to the exclusion of the remainderpersons, and a reserved life estate may 

therefore fit the ownership test in Section 1022(d). 



Question 2:  Does a remainderperson “acquire” from the decedent the property which is the 

subject of a reserved life estate? 

If you agree with the analysis in Question 1, then this question probably poses little obstacle to 

the step-up in basis. The language in Section 1022(e)(3) includes “property passing from the 

decedent by reason of death to the extent that such property passed without consideration,” and 

where the property passes to the remainderpersons without consideration upon the life tenant’s 

death, that description could easily include a reserved life estate.  A question could arise on 

whether they received it "from" the decedent, but the possession does transfer based on the 

decedent's actions.  The open issue on the step-up in basis would be whether, since the remainder 

interest was already vested, it was the entire value of the property that was "acquired," or merely 

the actuarial value of the life estate at death; still, since the entire possession transfers upon the 

life tenant's death, a strong argument could be made for the full step-up in basis (subject to the 

other limitations in the law of a total of $1,300,000 for most estates). 

Conclusion:  It’s not an absolute slam dunk that life estates are entitled to a step-up in basis 

under Internal Revenue Code Section 1022, but there is at least a solid argument that they 

weren’t excluded and that they fit the definition of what is entitled to a step-up. 

 


